25 Ιουν 2016

Μετά τη Σκώτια και η Βόρεια Ιρλανδία ζητάει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες, υπογραμμίζονται πως αυτό ...
αποτελεί «δημοκρατική επιταγή». «Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας« στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.
Σημειώνεται πως νωρίτερα και η Σκωτία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της. Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι θέλει να διερευνήσει όλες τις επιλογές που θα επιτρέψουν στην Σκωτία να παραμείνει στην ΕΕ, καθώς σημαντικό ποσοστό των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Πρόσθεσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι «πολύ πιθανό» και τόνισε ότι πολλοί από όσους ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας επανεκτιμούν την ψήφο τους μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ. Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.
Πηγή:http://tvxs.gr