29 Ιουν 2016

Τσίπρας - Ρέντσι θέλουν συμμαχία των νοτίων χωρών της Ε.Ε.

Η διαμόρφωση ενός «νοτίου άξονα», με τη συμμετοχή των χωρών Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι....
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης αναπτυξιακής πρότασης από τις χώρες του νότου, ιδέα την οποία φέρονται να στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεσογειακού πόλου, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η Σύνοδος των Ευρωπαίων Προοδευτικών ηγετών και αξιωματούχων, με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ευχαρίστησε τον έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και άλλους ομολόγους του, για τη στάση που τήρησαν στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Liberation: O Φρανσουά Ολάντ παίζει το χαρτί του Νότου
Ο Ολάντ παίζει το χαρτί του ευρωπαικού Νότου προκειμένου να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ του λεγόμενου «Club Med»,(το κλαμπ των χωρών της Μεσογείου), γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο Γάλλος πρόεδρος «μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο τηλεφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο, την Ισπανία αλλά και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, επιδιώκει να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ των χωρών του Club Med, τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι αφού ο Ολάντ  πολλαπλασίασε τις επαφές του με τις χώρες της Μεσογείου, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη εξέφρασαν τη θέλησή τους να δώσουν μια νέα ώθηση στην Ευρώπη και προσθέτει με έμφαση: «Παράλληλα με το κλασικό διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, ο Γάλλος Πρόεδρος ανοίγει διπλό μέτωπο για να ασκήσει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, παίζοντας το χαρτί του Νότου», σημειώνει η Liberation
«Ακούγοντας αυτά που έλεγαν οι Γάλλοι διπλωμάτες τη Δευτέρα, καταλαβαίνουμε ότι οι διαφορές στη χρήση των λέξεων ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς αποτελούν περισσότερο διαφορές τονικότητας, όσον αφορά την αυστηρότητα του λεξιλογίου και λιγότερο ουσίας. «Οι Γάλλοι αγαπούν περισσότερο τη λέξη πρωτοβουλία, οι Γερμανοί τη λέξη σταθερότητα. Ο Ολάντ έκανε λόγο για επανεκκίνηση, η Μέρκελ για ενίσχυση», σχολιάζει διπλωματική πηγή.
« Μεταθέτοντας τις κινήσεις για το μέλλον, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο συνήθως κατηγορούμε τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία όμως δεν το έκανε αυτή τη φορά», τονίζει μέλος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οποίο πρέπει να είμαστε «σταθεροί στη στάση μας αναφορικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλιώς μπορεί να έχουμε μέχρι και 15 χρόνια καθυστερήσεων εξαιτίας των Βρετανών», προσθέτει η Liberation
«Η Μέρκελ επιθυμεί να υπάρχει σταθερότητα, τη στιγμή που οι Βρετανοί προκαλούν την αστάθεια», σχολιάζει πηγή που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, προσθέτοντας ότι «σήμερα πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο, και ο σύμμαχος στον οποίο μπορεί να βασιστεί είναι ο Ολάντ».
«Δεδομένου του κύματος σοκ που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, δεν αμφισβητείτο ότι οι τρεις χώρες που αντιστοιχούν στο 70% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα έφταναν σε κοινές θέσεις. Όλα πλέον εξαρτώνται από το πώς θα εφαρμοστούν οι εν λόγω προτάσεις. Στο τραπέζι τίθενται πρωτοβουλίες για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, την ανάκαμψη της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και προτάσεις για τους νέους. Πρόκειται πάνω κάτω για προτάσεις της Γαλλίας των τελευταίων ετών, που όμως δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα την έγκριση της Γερμανίας, η οποία χθες βράδυ έβαλε νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη την ανάγκη για μια νέα ώθηση της ΕΕ μέσα στους επόμενους μήνες. Για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή, ένας σύμβουλος του Προέδρου επεσήμανε ότι «έχουν αλλάξει οι συνθήκες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφυγή του Grexit. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη κρίση» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Ταυτόχρονα ο Γάλλος πρόεδρος, γράφει η Liberation, θα υποδεχτεί το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη του γερμανικού SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Πηγή:http://tvxs.gr