11 Φεβ 2016

Η Ευρώπη κάνει την Ελλάδα «πάρκινγκ» προσφύγων - Tvxs Ανάλυση

Με το δόγμα των κλειστών συνόρων και του φοβικού κεντροευρωπαϊκού άξονα απαντά τελικά η Ε.Ε. στην προσφυγική κρίση – ένα δόγμα, που απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε «πάρκινγκ» προσφύγων και η επικράτησή του θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη από την κυβέρνηση.
Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Μουζάλας προειδοποίησαν ευθέως χθες ότι επίκειται σφράγισμα των συνόρων και του «βαλκανικού διαδρόμου», την ίδια ώρα που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ....
να επαναπαύεται στην «άνεση» της χώρας – τράνζιτ για τους πρόσφυγες και δήλωνε ανοιχτά ότι «θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ».
Το σχέδιο της ομάδας Visegrad
Το μήνυμα αυτό σηματοδοτεί και την σκληρή – όσο και αδιέξοδη - θέση που κυριαρχεί πια στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, θα πάρει πιθανότατα επίσημη μορφή στην σύνοδο κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου. Η πολιτική αυτή, του ευρωπαϊκού αυτισμού, έχει την υπογραφή της ομάδας Visegrad – Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβακίας -, με τη σκληρή γραμμή των τεσσάρων «νεοσσών» της Ε.Ε. να βρίσκει την ισχυρή στήριξη της Αυστρίας και της Σλοβενίας και την, αν μη τι άλλο, ανοχή πλέον και της Γερμανίας.
Το σχέδιο των «4», που θα έχουν και ξεχωριστή μεταξύ τους συνάντηση πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, βασίζεται στην γνωστή «μετατόπιση» των ευρωπαϊκών συνόρων στη μεθόριο Ελλάδας – Σκοπίων, με παράλληλες  επαναπροωθήσεις προσφύγων τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Τουρκία εάν και εφόσον – σε ό,τι αφορά την περίπτωση της εκτός Ε.Ε. Τουρκίας – βρεθεί η αναγκαία νομική φόρμουλα.
Στην πράξη, το εν λόγω σχέδιο σημαίνει σφράγισμα του «βαλκανικού διαδρόμου» και της οδού της Ειδομένης που, αυτή τη στιγμή, είναι και ο μοναδικός νόμιμος δρόμος προς την Ευρώπη. Σημαίνει επίσης, και κυρίως, ότι στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν – στην καλύτερη περίπτωση – δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, με έναν ακόμη απροκάλυπτο και κυνικό ευρωπαϊκό εκβιασμό.
«Κρατείστε τους ή... πνίξτε τους»
«Πολύ απλά, μας λένε ή κρατείστε τους εκεί, ή… πνίξτε τους στο Αιγαίο», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος δείχνει με ιδιαίτερη ανησυχία το διάστημα μετά τον Μάρτιο οπότε, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών.
Ενδεικτικές είναι και οι χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε πως το κλείσιμο των συνόρων σημαίνει ότι για κάποιους μήνες θα πρέπει να διαχειριστούμε μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε στην Ελλάδα 50-60.000 πρόσφυγες.
«Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα οξύ πρόβλημα που θα οφείλεται σε παράλογες αποφάσεις άλλων», ενώ σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τι θα γίνει με την Τουρκία.  «Αν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει, οι πιέσεις θα μειωθούν και το πρόβλημα θα γίνει διαχειρίσιμο», είπε.
Προκλητικός ο Ερντογάν
Οι οιωνοί όμως δεν είναι αίσιοι ούτε από το τουρκικό μέτωπο, καθώς η Αγκυρα αντέδρασε με οξύτητα στο σχέδιο της Ε.Ε. για επαναπροωθήσεις και ο Ερντογάν διαμήνυσε ξεκάθαρα πως η Τουρκία δεν μπορεί – ή δεν επιθυμεί; - να συγκρατήσει τις στρατιές των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν το Χαλέπι.
Είναι ένα μήνυμα που έρχεται να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο της προσπάθειας που καταβάλει εδώ κι ένα τρίμηνο η Ευρώπη – και κυρίως η Γερμανία – να υψώσει, έναντι αδρού τιμήματος, τουρκικό ανάχωμα στα κύματα των προσφύγων. Τα αλλεπάλληλα ταξίδια της Ανγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα δεν απέφεραν παρά νέες δεκάδες νεκρών καθημερινά στο Αιγαίο και η υπόσχεση για ευρωπαϊκά κονδύλια έως και 3 δις προς την Τουρκία απλώς έκαναν τα δουλεμπορικά του Ερντογάν πιο άπληστα…

Πηγή: tvxs.gr