11 Φεβ 2016

Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος επί της ουσίας, συνεχίζουμε τη δουλειά

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, δήλωσε πως έχει σημειωθεί «αρκετή πρόοδος επί της ουσίας» στις διαπραγματεύσεις. Κάνοντας λόγο για «καλή συνεργασία» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών,...
σημειώνοντας πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να κλείσει η συμφωνία. Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου «έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος» και κάλεσε την Ελλάδας και τους θεσμούς να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία, κάνοντας λόγο για ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό και στη δομή του ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Όπως τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Θετικές ήταν και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί,  ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σε πολλά μέτωπα. Ωστόσο όπως είπε πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να επιστρέψει το κλιμάκιο των επικεφαλής του κουαρτέτου «το συντομότερο δυνατό» και να υπάρξει συμφωνία σε «διάστημα εβδομάδων». Όπως είπε οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά η υλοποίησή τους είναι απαραίτητη.
Ο Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε εκ νέου πως στο δεύτερο εξάμηνο η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, εφόσον διατηρηθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την αντοχή που επέδειξε η ελληνική οικονομία τον περασμένο χρόνο
Στο ερώτημα για το τι θα χρειαστεί συγκεκριμένα για να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε: «Χρειαζόμαστε στοιχεία για το πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» προσθέτοντας ότι αναμένεται πρόοδος από τις τεχνικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχεια της αξιολόγησης. Όπως είπε ότι η πρώτη αποστολή του κουαρτέτου πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση πριν το Πάσχα (σημ: των Καθολικών)».
Σε πρόοδο αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και στάθηκε στην καλή πορεία των εσόδων. Παράλληλα ανέφερε πως έχει εκταμιευθεί το ένα τέταρτο του ποσού που συμφωνήθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή:http://tvxs.gr