15 Ιαν 2016

Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!!!

Χθες το πρωί δέχτηκα μια πρόσκληση να παρακολουθήσω την συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου στο κτίριο της Υπατίας (δεν επιλέχτηκε τυχαία ο χώρος !) και ειλικρινά θα πήγαινα, αν δεν είχα προγραμματίσει μια σημαντική δουλειά, πιστεύοντας πως ο διευθύνων σύμβουλος θα έκανε ένα απολογισμό του έργου των τριών χρόνων που βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ....
τον ακούσω.
Γυρνώντας σπίτι μου αργά, προσπάθησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο της συνέντευξης και πραγματικά, αρκετά sites είχαν αποσπάσματα και αναφορές από την συνέντευξη. 
Διαβάζοντας στο www.tovima.gr όσα είπε ο κ. Μελαχροινός διαπίστωσα πως εγώ μάλλον δουλεύω σε άλλο οργανισμό από τα ΕΛΤΑ που διοικεί εκείνος!

Εκείνος?
Εκείνος διευθύνει έναν Οργανισμό με αξιοκρατία και διαφάνεια, σύγχρονο με ποιοτικές υπηρεσίες, αποτελεσματικό, μα πάνω απ’ όλα κερδοφόρο(!!!). Παράδειγμα προς μίμηση, που αποτελεί την κορωνίδα των δημόσιων επιχειρήσεων, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, που σε λίγο θα γίνει η Νο 2 ΔΕΗ της χώρας(!), που θα αποτελεί την πύλη εισόδου των κινέζικων δεμάτων για όλη την Ευρώπη και θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου (?). Που θα έχει κέρδη 300 εκατ. ευρώ (!!!), την επόμενη πενταετία και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Που δεν χρειάζεται αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Κι εγώ?
Εγώ, όπως αποδεικνύεται, δουλεύω σε μια άλλη δημόσια επιχείρηση. Μια παρακατιανή, σχεδόν υπό διάλυση - όπως την κατάντησαν - που κάθε δεκαπενθήμερο μαζεύει και τα ψιλά από τα καταστήματα της, για να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της, που δανείζεται από το Π&Δ για να έχει ρευστότητα, που χρησιμοποιεί χρήματα τρίτων για να καλύπτει τις ανάγκες της. Που το μετοχικό της κεφάλαιο έχει εξανεμιστεί και μπαίνει θέμα ακόμη και αναστολής της λειτουργίας της. Που γίνονται λογιστικά τερτίπια, μεταφοράς μελλοντικών εισπράξεων από την επόμενη ετήσια οικονομική χρήση στη προηγούμενη, για να το παίζουν κάποιοι επιτυχημένοι managers. Που δεν διοικείται από έναν τόσο ικανό διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά ουσιαστικά από συνδικαλιστές συγκεκριμένης παράταξης που ελέγχουν την διοίκηση.
Που έχει μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και δεν εξυπηρετεί ποιοτικά πια τους πελάτες της, που επειδή δεν έχει ταχυδρόμους, η διανομή στις περισσότερες περιοχές γίνεται σαν την εισαγωγή των Ι.Χ. στον δακτύλιο της Αθήνας, στη καλύτερη περίπτωση.
Που στα καταστήματα οι συνάδελφοι μου δεν έχουν ούτε αυτοκόλλητα barcode για τα συστημένα, που κάνουν έρανο μεταξύ τους για να ψωνίζουν τα αναλώσιμα, που όσα δέματα έρχονται από Κίνα μένουν για εβδομάδες μέχρι να προωθηθούν στους παραλήπτες, που τα μεταφορικά μέσα που διαθέτει θα γίνουν σε λίγο συλλεκτικά!
Που…, που…, που…

Πάντως και στην άλλη εταιρία, όχι αυτή που δουλεύω εγώ, αυτή που διευθύνει ο κύριος Μελαχροινός, πρέπει να υπάρχουν και σ’ αυτή κάποια μικρο-προβληματάκια. Όταν την ανέλαβε ο κ. Μελαχροινός είχε ετήσια έσοδα 420 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα θα κλείσει το 2015 με λιγότερα από 300, απ' ότι μαθαίνω. Το γράφω γιατί θυμάμαι πως πριν δύο χρόνια (εδώ το είχα διαβάσει) είχε αναγγείλει και τότε (πάλι μέσω συνέντευξης) πως τα ΕΛΤΑ θα μετέφεραν φάρμακα στους ασφαλισμένους με στόχο ετήσιες εισπράξεις 15.000.000 €, αλλά αφού στη σημερινή συνέντευξη δεν είπε τίποτα, μάλλον φαίνεται δεν θα πήγε καλά η μπίζνα! (υπήρξαν κάποιοι τότε, που κάτι έγραψαν, αλλά λοιδορήθηκαν).
Είχα διαβάσει επίσης και κάτι άλλο (εδώ νομίζω διάβασα) σε μια άλλη συνέντευξη στα μέσα του Οκτώβρη. Πως δηλαδή τα ΕΛΤΑ θα πουλούσαν ρεύμα στους καταναλωτές από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015, αλλά είμαστε στα μέσα Ιανουαρίου του 2016 και τα ΕΛΤΑ δεν έχουν πάρει ακόμη την άδεια του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Κάτι είχα ακούσει επίσης για κάτι μπουρνούζια που θα πούλαγαν τα ΕΛΤΑ του κ. Μελαχροινού, αλλά έμαθα πως τα έστειλαν από εκεί που ήρθαν και πλήρωσαν και τα έξοδα επιστροφής.
Διάβασα στο έγκυρο metaforespress.gr πως, τα ΕΛΤΑ του  κ. Μελαχροινού, θα στραφούν σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως ασφαλιστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής. Πάντως εμείς εδώ στα δικά μου τα ΕΛΤΑ κάναμε τραπεζικές εργασίες εδώ και ένα αιώνα με μια άλλη δημόσια επιχείρηση που λεγόταν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και επίσης πουλούσαμε ασφαλιστικά προϊόντα εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αλλά ως φαίνεται η σύγχρονη επιχείρηση που ευαγγελίζεται ο κ. Μελαχροινός τα ανακάλυψε εσχάτως και θα τα εφαρμόσει με δική του πρωτοβουλία στα δικά του ΕΛΤΑ. 
Άκουσα στη συνέντευξη πως, τα ΕΛΤΑ του κ. Μελαχροινού εφάρμοσαν με επιτυχία ένα επιχειρηματικό και στρατηγικό σχέδιο τα τρία προηγούμενα χρόνια και γι αυτό είναι κερδοφόρα. Και μάλιστα τώρα ετοιμάζονται να φτιάξουν ένα νέο ακόμη πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό που θα βγάζει φωτιές από το στόμα.
Δυστυχώς στα δικά μας τα ΕΛΤΑ (όχι του κ. Μελαχροινού, μην μπερδευόσαστε!!!) το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο εκτροχιάστηκε τελείως, παρά το γεγονός πως το αναθεωρούσαν κάθε εξάμηνο. Οι ζημιές κάθε μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ο ένας μεγάλος πελάτης φεύγει μετά τον άλλο, εμείς οι εργαζόμενοι εξαναγκαστήκαμε από την διοίκηση και την ομοσπονδία μας ( μέσω της συλλογικής σύμβασης εργασίας) να επιστρέφουμε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και το επίδομα κανονικής άδειας στον εργοδότη μας (γιατί έτσι μας έλεγαν πως, τάχα θα σωθεί ο Οργανισμός), αλλά τίποτα. 
Στα δικά μας τα ΕΛΤΑ, πίσω από κλειστές πόρτες συζητάνε για νέες περικοπές στους μισθούς, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού, περικοπές εδώ κι εκεί και παραπέρα (όταν πονάει το κεφάλι, η συνταγή είναι μία, κόψιμο!!!), ενώ στα άλλα τα ΕΛΤΑ (του κ. Μελαχροινού) δεν αντέχεται καμιά νέα  μείωση σε μισθούς του προσωπικού, όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη. Θα βάλει τα στήθια του μπροστά ο άνθρωπος για τους εργαζόμενους του (Μολών λαβέ Σπίρτζη & Τσακαλώτε)
Ως εδώ κύριε σύμβουλε! Το κουτόχορτο τέλος!
Άντε στο καλό, αρκετή ζημιά μας έκανες!!!