15 Ιαν 2016

Λαγκάρντ: Τον Ιούνιο θα αποφασίσουμε αν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα

Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας τους δύο όρους που θέτει το ΔΝΤ για την παραμονή του στην Ελλάδα:...
Την ελάφρυνση του χρέους και τη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις - κυρίως στο ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία της να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των εργασιών του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου στο Νταβός.
«Η βιωσιμότητα του χρέους και η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα αποτελέσουν το κλειδί στη συμμετοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Sueddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχής μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα καταδείξει τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
«Το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για το ασφαλιστικό παραδέχτηκε πως έχει ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού: «το παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και βλέπουμε μια πολιτική διαδικασία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ίσως και το δεύτερο τρίμηνο του 2016».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο της Sueddeutsche Zeitung και επισημαίνεται από τη Deutsche Welle, η Ελλάδα θα πρέπει επί δεκαετίες να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, να μειώσει δηλαδή το χρέος της από το 200 στο 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο ασυνήθιστη επίδοση.
Πηγή:http://tvxs.gr