24 Νοε 2015

Οι ενδεχόμενες συνέπειες της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους για την Τουρκία

Το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, στοιχείο αρκετά εντυπωσιακό με δεδομένη την ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και αυτό παρά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η ένταση δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές αερίου...
προς την Τουρκία. Πριν από ένα μήνα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο προς στην Τουρκία, είναι μετά τη Ρωσία το Ιράν με ποσοστό 18%, το Αζερμπαϊτζάν με 12,2%, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Αλγερία, η Νιγηρία κλπ με μικρότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ρωσία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Τουρκία μετά το Ιράκ.
Σημειώνεται ότι το 48.7% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία παράγεται με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση του τουρκικού Ιδρύματος Ενεργειακής αγοράς για το έτος 2014, το φυσικό αέριο στην Τουρκία καταναλώνεται κατά 25,4% στη βιομηχανία, κατά 19,1% στις κατοικίες και κατά 48,7% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Μία άλλη συνέπεια, προτού ακόμη γίνει γνωστή η δέσμη που θα περιλαμβάνει την απάντηση της Ρωσίας για την κατάρριψη του αεροσκάφους, είναι και το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από αργά το απόγευμα άρχισαν να μεταδίδουν την πληροφορία ότι έχουν αρχίσει ήδη οι ακυρώσεις τουριστικών επισκέψεων από τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι το 2014 είχαν επισκεφθεί την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στην Τουρκία που ήταν συνολικά 36.837.900.
Οι Ρώσοι κατατάσσονται δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία. Το ίδιο έτος πρώτοι ήταν οι Γερμανοί επισκέπτες με συνολικό αριθμό 5.250.036 και ποσοστό 14,3%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΝΑΤΟ και ΕΕ ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία
Το μήνυμα του ηγέτη των Τσετσένων στην Τουρκία: Θα το μετανιώσετε...
"Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους" αναφέρει πηγή του Πενταγώνου

Πηγή:http://www.enikos.gr