4 Αυγ 2015

Νέες απολύσεις στον ANT1 – Γ.Γ. ΠΟΘΑ: Αντεργατικές και βαθιά ανήθικες ενέργειες των καναλαρχών

Καταδίκη από την ΠΟΕΣΥ των απολύσεων στον ANT1 και του «μαύρου» στο SBC
Μετά την «μαύρη Παρασκευή» και την απόλυση 24 τεχνικών από τον ΑΝΤ1, η διοίκηση προχώρησε τη Δευτέρα και σε 5 νέες απολύσεις. «Τους καλούμε να πάψουν να “σφαγιάζουν” με αυτό τον ....
ανήθικο τρόπο τους ανθρώπους που εδώ και 26 χρόνια, πρόσφεραν τόσα πολλά στον σταθμό!!! Οι αγωγές εναντίον μας δεν μας φοβίζουν!!! Αντίθετα μας πεισμώνουν!!! Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και δεν θα σταματήσουμε αν δεν γυρίσουν στη δουλειά τους ΟΛΟΙ οι απολυόμενοι!!!», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΕΤΙΤΑ, που πραγματοποίησε τη Δευτέρα νέα 24ωρη απεργία.
Κεχαγιόγλου: Αντεργατικές και βαθιά ανήθικες ενέργειες των καναλαρχών
Τη συμπαράστασή του στους απολυμένους του ΑΝΤ1 και την ΕΤΙΤΑ εξέφρασε, με δήλωσή του στο ergasianet.gr, ο Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του γενικού συμβουλίου του ΜΕΤΑ.
«Πολύ φοβάμαι ότι η ιδιοκτησία του ΑΝΤ1 χρησιμοποιεί τη “χαλαρή” τηλεοπτικά περίοδο έτσι ώστε να μην γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή η πολιτική των απολύσεων. Αλλά το χειρότερο κατά τη γνώμη μου είναι ότι χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση, για το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Που ενώ το νομοσχέδιο, έχει ελλείψεις, είναι μια σε κατεύθυνση να βάλει κανόνες στην τηλεοπτική αυθαιρεσία και αυτό όπως είναι επακόλουθο ξεβολεύει τους καναλάρχες», σημειώνει και τονίζει:
«Το γεγονός όμως ότι κρατεί σε ομηρία τους εργαζόμενους καταρχήν τεχνικούς και αφήνοντας να διαρρεύσει ότι θα επακολουθήσουν διοικητικοί και δημοσιογράφοι, προσπαθώντας να επηρεάσει με αυτό τον τρόπο τον δημόσιο διάλογο για το θεσμικό πλαίσιο του τηλεοπτικού τοπίου, είναι εκτός από αντεργατικό, βαθιά ανήθικο. Οι εργαζόμενοι του χώρου είμαστε σε συντονισμό και συμπαράταξη για το σταμάτημα των απολύσεων και την ανάδειξη αυτών των τακτικών».
Καταδίκη από την ΠΟΕΣΥ των απολύσεων στον ANT1 και του «μαύρου» στο SBC
Την καταδίκη της στις πρακτικές των ιδιωτικών καναλιών για τις εργασιακές εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, με αφορμή τις απολύσεις στον ANT1 και τη διακοπή του σήματος στο SBC από τη Digea. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει τις μαζικές απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, αλλά και την αιφνίδια διακοπή του σήματος του τηλεοπτικού σταθμού SBC από τον πάροχο DIGEA. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι μετά τη γνωστοποίηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, εντείνονται από τους ιδιοκτήτες Μέσων Eνημέρωσης οι πιέσεις σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, εγκαθιστώντας ένα καθεστώς φόβου, τρομοκρατίας και εργασιακής ανασφάλειας. Αυτό το καθεστώς ομηρίας ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη και αχειραγώγητη άσκηση  του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας. 
Με δεδομένο ότι πρωταρχικό μέλημα και βασικός καταστατικός σκοπός της Ομοσπονδίας, είναι η διασφάλιση όρων πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης, η προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ διαμαρτυρείται έντονα και εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους που γίνονται θύματα  αυτής της τακτικής.
Καλούμε τους εργοδότες να απέχουν από ενέργειες που στρέφονται σε βάρος των δημοσιογράφων και να απαξιώνουν έτσι την ποιότητα της δημοσιογραφίας. Να αναλογισθούν ότι μακροπρόθεσμα, εν τέλει, πλήττονται και τα δικά τους συμφέροντα στο βαθμό που θα διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι χειραγωγείται στη χώρα μας η δημοσιογραφία.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν και να μεριμνήσουν για την τήρηση της νομιμότητας, καθώς και για τη διασφάλιση του δημοσίου αγαθού της Ενημέρωσης
Η ΠΟΕΣΥ στέκεται στο πλευρό των απολυμένων και είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζομένων και τη σύννομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Πηγή: ΜΕΤΑ