4 Ιουλ 2015

CNN: Πέντε ελληνικές λέξεις χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ευρώπη

Με ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το CNN αναφέρεται στην θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, σημειώνοντας: «Αν μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της με λέξεις...».
Η Ελλάδα έχει μία μόνιμη θέση στη γλώσσα της...
Ευρώπης, υπενθυμίζει το δίκτυο, αναφέροντας ότι η ίδια η λέξη «Ευρώπη», προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Το CNN στη συνέχεια παρουσιάζει πέντε ελληνικές λέξεις, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ευρώπη, εξηγώντας γιατί.
Δημοκρατία
Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Ελλάδα λίγο πολύ έχει τη «μητρότητα» των λέξεων που είναι απαραίτητες για να διοικείται μία ελεύθερη χώρα. Και οι 28 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι δημοκρατίες.
Πολιτική
Η πολιτική είναι η επιστήμη και η τέχνη της διακυβέρνησης πολιτών, αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις λέξεις «πόλη» (city) και «κοινότητα» (community) που έχουν την καταγωγή τους στην ελληνική γλώσσα. Και ήταν ο Αριστοτέλης αυτός που πρώτος μίλησε για την πολιτική.
    
Ηθική
Χωρίς αυτή, υπάρχει περιθώριο για διαφθορά. Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται από τις λιγότερο διεφθαρμένες στον κόσμο, σύμφωνα με το transparency.org. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία ήταν στις 20 κορυφαίες πέρυσι. Η Ελλάδα όμως είναι 69η στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαφθορά.
Φοβία
Η αναφορά στον «φόβο», παράλογο ή ανεξήγητο, στο τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για το τι θα ήταν καλύτερο για τις αγορές, τον ελληνικό λαό ή και τις δύο πλευρές, αναφέρει το CNN.
Πληθώρα
Η ευρωζώνη είναι γεμάτη από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία με οικονομίες που είναι ισχυρές και ευημερούν, δίνοντας δύναμη στο ευρώ. Αλλά η ευημερία δεν είναι κοινή σε όλη την ευρωζώνη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και σίγουρα η Ελλάδα έχουν δει το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών να πέφτει από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr