1 Ιουλ 2015

Απεβίωσε ο «Βρετανός Σίντλερ» που είχε σώσει εκατοντάδες παιδιά από τα χέρια των Ναζί

Ο σερ Νίκολας Γουίντον, ο άνθρωπος που οργάνωσε τη διάσωση 669 παιδιών τα οποία οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, «έφυγε από τη ζωή» σε ηλικία 106 ετών.
Ο σερ Νίκολας, εργαζόταν στο χρηματιστήριο του... Λονδίνου, όταν με δική του πρωτοβουλία κανόνισε να μεταφερθούν με τρένα, παιδιά εβραϊκών οικογενειών από την τότε γερμανοκρατούμενη Πολωνία στη Βρετανία, δίνοντας μάχη με την γραφειοκρατία και σώζοντάς τα από βέβαιο θάνατο.
Συνολικά είχε κανονίσει να πραγματοποιηθούν οκτώ δρομολόγια από την Πράγα ενώ είχε φροντίσει να μεταφερθούν παιδιά και από τη Βιέννη και στη συνέχεια φρόντισε να βρει σπίτια για τα παιδιά αυτά στην πατρίδα του.
Κατόπιν κράτησε κρυφό το ανθρωπιστικό του έργο του για πενήντα περίπου χρόνια, ακόμα και από την ίδια του τη οικογένεια. Η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία, μέσα σε μια παλιά τσάντα, τον κατάλογο των παιδιών και τα γράμματα των γονιών τους.
Ο Γουίντον συνήθιζε να λέει ότι δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό, παρότι ο Τύπος τον υμνούσε και του έδωσε το προσωνύμιο «ο Βρετανός Σίντλερ», παραπέμποντας στον Γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ, που είχε σώσει 1.200 Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Σερ Νίκολας Γουίντον, τον οποίο έχρισε ευγενή η βασίλισσα Ελισάβετ το 2003, είχε επίσης λάβει πολλές ακόμη τιμητικές διακρίσεις για τη δράση του εναντίον του Ολοκαυτώματος.
Άφησε την τελευταία του πνοή στην επέτειο της αναχώρησης του τρένου που το 1939 μετέφερε το μεγαλύτερο αριθμό -241- από τα παιδιά που έσωσε.
Σύμφωνα με τον γαμπρό του, ο Γουίνστον πέθανε ήρεμα στον ύπνο του σε νοσοκομείο το οποίο νοσηλευόταν.
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, περιέγραψε τον Γουίντον σαν έναν «σπουδαίο άνδρα».
«Ο κόσμος έχασε έναν σπουδαίο άντρα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον ανθρωπισμό του σερ Νίκολας Γουίντον που έσωσε τόσα πολλά παιδιά από το Ολοκαύτωμα», έγραψε σε tweet ο βρετανός Πρωθυπουργός.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr