30 Ιουν 2015

Δεν θα πληρώσουμε το 1,53 δισ. της δόσης προς το ΔΝΤ

Ευρω-οικογενειακή πρόταση για το χρέος
«Σ’ τα χρωστάω»… θα πει σήμερα η Αθήνα στο ΔΝΤ για το 1,53 δισ. ευρώ της δόσης που όφειλε να πληρώσει αλλά δεν έχει τα λεφτά για να μπορέσει να το κάνει. Σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου η πληρωμή του ΔΝΤ είναι το τελευταίο πράγμα που ....
απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση μετά τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε το δημοψήφισμα.
Παρά τις επιπτώσεις, που προκαλεί στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και στη σχέση της όχι μόνο με το Ταμείο αλλά με τους πάσης φύσεως δανειστές της, θεωρείται ήσσονος σημασίας θέμα μπροστά στα μείζονα ζητήματα της ρήξης ή της συμφωνίας με τους θεσμούς, του ελέγχου που έχει επιβληθεί στην κίνηση των κεφαλαίων, της πληρωμής των συντάξεων και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Κατόπιν τούτων και της μηδενικής ρευστότητας που επικρατεί στα δημόσια ταμεία, η κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στο Ταμείο φαντάζει περισσότερο σαν ουτοπία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για ό,τι μέλλει γενέσθαι με την αθέτηση πληρωμής αυτής της δόσης που σήμερα τα μεσάνυχτα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Από αύριο θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι τόκοι υπερημερίας που προβλέπει το καταστατικό του ΔΝΤ, με το πιο πιθανό το «πέναλτι» να ισχύει από την 6η Ιουνίου, πριν δηλαδή υποβληθεί το αίτημα για την ομαδοποίηση των τεσσάρων δόσεων, που η χώρα έπρεπε να καταβάλει 298 εκατ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό.
Βέβαια, οι τόκοι ή άλλες ποινές, όπως η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου, μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αποκλεισμού της Ελλάδας από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης, είναι υποδεέστερα «αγκάθια».
Αύριο Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης ενώ τα απόνερα του ΔΝΤ θα φτάσουν μέχρι την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF) της ζώνης του ευρώ θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας-μέλους εντός του ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι δόσεις που απομένουν προς το ΔΝΤ φτάνουν συνολικά τα 3,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, ενώ με το… χέρι απλωμένο είναι και η ΕΚΤ, καθώς στις 20 Ιουλίου ωριμάζει το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ και τριάντα μέρες μετά το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα πάντως πλήρωσε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης (EFSF) ένα τέλος 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αν δεν είχε καταβληθεί το τέλος αυτό, τότε ο EFSF θα έπρεπε να κηρύξει τη χώρα σε χρεοκοπία.

Πηγή: efsyn.gr