25 Μαΐ 2015

Podemos και Ciudadanos πήραν τα «κλειδιά» απ' τον Ραχόι

Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας αναδείχτηκε ρυθμιστής σε πολλές περιφέρειες

Πάμπλο Ιγκλέσιας Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο συστημικά κόμματα στις χθεσινές ισπανικές εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών και περιφερειακών κοινοβουλίων, καθώς το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχασαν συνολικά πάνω 3,3 εκατομμύρια ψήφους σε ....
σχέση με το 2011.
Το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, που φαίνεται ότι καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει φέρει από το 1991 σε πανεθνικές δημοτικές εκλογές, εμφανίζεται μεν πρώτο σε δύναμη, αλλά με ποσοστό μόλις στο 26,5% κι έχοντας χάσει την πλειοψηφία σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται δεύτερο με  25,5%.  Μαζί τα δύο κόμματα- τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία σχεδόν επί τέσσερις δεκαετίες- απέσπασαν μερίδιο 52% των ψήφων σε σχέση με το 65% που είχαν πριν από τέσσερα χρόνια. 
Οι ψηφοφόροι, κουρασμένοι από τη λιτότητα και τα σκάνδαλα διαφθοράς των δυο κομμάτων εξουσίας, έδωσαν στο Podemos και το νέο, φιλικό προς τις αγορές κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) -που στην ουσία εμφανίστηκαν στην εθνική πολιτική σκηνή πριν ένα χρόνο περίπου- την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, ανατρέποντας το δικομματικό σύστημα και αναδεικνύοντάς τους ρυθμιστές σε πολλές περιφέρειες.
«Θα θέλαμε η πτώση τους (των συντηρητικών και των σοσιαλιστών) να ήταν πιο γρήγορη», παραδέχθηκε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Οι συνθήκες μάς υποχρεώνουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια». 
Μπορεί τα αποτελέσματα να μην ήταν όσο καταστροφικά όσο προέβλεπαν πολλοί για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, αλλά ήταν ένα πολύ ηχηρό χαστούκι, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν τον Νοέμβριο.
Σε γενικές γραμμές το κόμμα του Ραχόι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία -και είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει να συγκροτήσει συμμαχίες- τουλάχιστον σε τέσσερις περιφέρειες, πιθανότατα της Βαλένθια και κυρίως της Μαδρίτης, όπου κυριαρχούσε για περισσότερα από 20 χρόνια, και τώρα έχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσει αριστερή δήμαρχο, εφ' όσoν συμφωνηθεί συνεργασία μεταξύ του συνδυασμού της, που στηρίχθηκε από το Podemos, με τους Σοσιαλιστές, που είναι τρίτη δύναμη στην πρωτεύουσα. 
Στη Βαρκελώνη, αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τη 41χρονη ακτιβίστρια κατά των εξώσεων Άντα Κολάου και υποστηριζόμενος από το Podemos κέρδισε τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάτι που συνιστά πλήγμα για το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα.
Άντα Κολάου
Πανηγυρισμοί για τη 41χρονη ακτιβίστρια κατά των εξώσεων, Άντα Κολάου, που επικράτησε στη Βαρκελώνη | AP Photo/Emilio Morenatti

«Νίκησε ο Δαυίδ τον Γολιάθ» δήλωσε συγκινημένη η Κολάου: «Όσοι δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία -οικονομική, πολιτική, δικαστική ή αυτή των μέσων ενημέρωσης- είχαν μια ιστορική ευκαιρία και ήξεραν πώς να την εκμεταλλευτούν. Η απόγνωση κυριάρχησε και εμείς δείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική».  
Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει τώρα να μπουν σε περίοδο συνασπισμών και συμβιβασμών στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν χθες μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις.
Πηγή: efsyn.gr