24 Μαΐ 2015

Μεταξύ σφύρας (ΔΝΤ) και άκμονος

Μάχη με τον χρόνο, το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε – τον οποίο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φωτογράφισε ως πολιτικό εμπρηστή της λύσης – δίνει από σήμερα και για δέκα ημέρες η κυβέρνηση στον άξονα Βρυξελλών,...
Αθήνας αλλά και Ουάσιγκτον. Σ’ αυτή την τελική φάση της μάχης τα «στρατόπεδα» έχουν πλέον αποκαλυφθεί και καταγραφεί πλήρως, με το ΔΝΤ να επιμένει στην πιο σκληρή γραμμή βάζοντας πάντα σε πρώτο πλάνο επώδυνες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, την Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις και με το Βερολίνο να ασκείται στο… «κρυφτό»: Η μεν Άνγκελα Μέρκελ «ευλογεί» μεν την πολιτική λύση αλλά επιλέγει ρόλο Πόντιου Πιλάτου, ο δε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τορπιλίζει απροκάλυπτα κάθε κίνηση σύγκλισης επενδύοντας στη ρήξη.
«Οι Γερμανοί κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ», σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι την ώρα που η Κομισιόν κινείται σε δρόμο σαφούς σύγκλισης με την Αθήνα, το ΔΝΤ εγείρει συνεχώς ακραίες απαιτήσεις αξιώνοντας περικοπές στις συντάξεις και «μνημονιακή γραμμή» στα εργασιακά.
Προς επιβεβαίωση ρόλων και κλίματος, δε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να χτυπήσει για τρίτη φορά μέσα σε ένα 24ωρο χθες: Μετά τα μηνύματα για διπλό νόμισμα, τις απειλές χρεοκοπίας και τα σενάρια κρίσης για τις τράπεζες, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η «μόνη επιλογή της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου.
Με αυτά τα δεδομένα, και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει αντεπιτιθέμενη διά της… σύγκλισης – μια αντεπίθεση, πάντως, που ακόμη δεν έχει διασφαλισμένα αποτελέσματα: Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως ήδη έχει αρχίσει να γράφεται το κείμενο της συμφωνίας με βάση τα σημεία σύγκλισης που έχουν καταγραφεί στο Brussels Group και πρόσθεταν ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες θα αρχίσουν ξανά τη Δευτέρα.
Καθ’ ότι, όμως, τα σημεία σύγκλισης δεν περιλαμβάνουν και τις σκληρές αξιώσεις του ΔΝΤ, καταλυτικός εδώ θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για την κατάσταση τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή, το μήνυμα των ΗΠΑ παραμένει ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει λύση προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία, μέχρι στιγμής ωστόσο οιωνοί υποχώρησης δεν διαφαίνονται από την πλευρά του ΔΝΤ.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το βράδυ ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε τον κ. Λιου ότι η Αθήνα αδυνατεί να αποπληρώσει την δόση της 5 Ιουνίου προς το Ταμείο και ζήτησε να συγχωνευθούν και οι τρεις δόσεις του Ιουνίου σε μία και να αποπληρωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα. Κατά την ίδια πηγή, ωστόσο, η απάντηση του ΔΝΤ επ’ αυτού αναμένεται αρνητική.
Μοναδικό, ίσως, κλειδί για διέξοδο από αυτή τη σκληρή στάση του Ταμείου θα ήταν μια άμεση συμφωνία για απομείωση του χρέους η οποία θα διασφάλιζε και την βιωσιμότητά του - όπως απαιτεί το ΔΝΤ -, εδώ ωστόσο η κόντρα αντιστρέφεται: Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο δεν συζητά καν ο,τιδήποτε έχει να κάνει με ελάφρυνση του χρέους.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, περιέλαβε και πάλι χθες την αναδιάρθρωση του χρέους στους 4 βασικούς άξονες της «ενιαίας λύσης», όπως  τόνισε, που επιδιώκει η Ελλάδα.
«Θέλουμε λύση, όχι απλά συμφωνία. Λύση, όχι απλά συμφωνία. Λύση βιώσιμη και μακράς πνοής», είπε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας ως προϋποθέσεις τους γνωστούς 4 άξονες:
*Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
*Αναδιανομή βαρών και μεταφορά τους στον πλούτο
*Αναδιάρθρωση χρέους
*Επενδυτικό πακέτο
Το εάν και ποιοι από τους πιστωτές θα αποδεχθούν αυτούς τους άξονες θα φανεί το αργότερο έως τις 5 Ιουνίου, οπότε και η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή στο ΔΝΤ σηματοδοτεί και την τελική ώρα της κρίσης.
Πηγή:http://tvxs.gr