24 Μαΐ 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μνημονιακή συμφωνία

Πολιτική απόφαση
«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία». Αυτή είναι η...
ουσία του σχεδίου της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο θα τεθεί προς ψήφιση. Κείμενο - προσθήκη κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα που καλεί σε μη αποπληρωμή του ΔΝΤ αν οι δανειστές συνεχίσουν τον εκβιασμό. Στο σχέδιο απόφασης της πλειοψηφίας τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνεται έχει αρνηθεί κάθε ιταμό τελεσίγραφο.  Σημειώνεται πάντως πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση. Προστίθεται μάλιστα ότι όλο αυτό το διάστημα έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου.
Στο σχέδιο περιγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού που είναι: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους, ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες. Σημειώνεται δε, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
Στη συνέχεια ξεκαθαρίζεται ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος». Προστίθεται δε ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά». 
Πηγή:http://tvxs.gr