24 Μαΐ 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπέρμαχοι της ρήξης και το μήνυμα Τσίπρα στην Κωνσταντοπούλου

Tvxs Ρεπορτάζ 
Η ώρα της πρώτης καταγραφής – αριθμητικής και πολιτικής – διαφωνιών, προβληματισμών και εντάσεων για την διαγραφόμενη συμφωνία με τους πιστωτές σημαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ,...
με την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Το κλίμα της χθεσινής πρώτης ημέρας, όπου κυριάρχησαν τα μηνύματα Τσίπρα προς εξωτερικό και εσωτερικό, δείχνει ελεγχόμενες αντιδράσεις, ωστόσο οι βασικές πολιτικές τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών, όπως του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και η αριθμητική καταγραφή των συσχετισμών αναμένονται σήμερα.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Αριστερή Πλατφόρμα, τον τόνο έδωσε με την χθεσινή τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος επισημαίνοντας λάθη στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «ούτε πάση θυσία στο ευρώ, ούτε στη συμφωνία». «Πρέπει», είπε, «να προετοιμάσουμε τον λαό και να τον ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές που έχουμε», επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποτελεί καταστροφή η ρήξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πιθανό να κατατεθεί σήμερα κείμενο-τροπολογία από την Αριστερή Πλατφόρμα που θα κινείται στη λογική ότι η όποια συμφωνία δεν θα πρέπει να εγκαταλείπει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και δεν θα πρέπει να προσβάλει την Αριστερά.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επεσήμαναν χθες ότι η πτέρυγα Λαφαζάνη κινείται σταθερά και συνεπώς στις γνωστές της θέσεις, ενώ η γενική εικόνα ήταν πως οι τρεις τάσεις της προεδρικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται να στηρίζουν σταθερά τις επιλογές Τσίπρα θα διατηρήσουν την πλειοψηφία κοντά στο γνωστό ποσοστό 65%-35%.
Κριτική άσκησε χθες και ο Γιάννης Μηλιός στρεφόμενος κυρίως κατά του Γιάνη Βαρουφάκη και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου: «Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για διασφάλιση ρευστότητας. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία», είπε χαρακτηριστικά.
Για «χαμένη μάχη» την 20η Φεβρουαρίου μίλησε και ο εκ των πασοκογενών Αλέξης Μητρόπουλος, λέγοντας πάντως ότι η ρήξη θα ήταν καταστροφή και επαναλαμβάνοντας την πρόταση για δημοψήφισμα.
Το μήνυμα Τσίπρα στην Κωνσταντοπούλου
Το πιο ιδιαίτερο, ωστόσο, εσωκομματικό μήνυμα της χθεσινής συνεδρίασης ήρθε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και απευθυνόταν εμφανώς στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το θέμα της ΕΡΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ευθέως λόγο για «κωλυσιεργία» στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την οποία ο ίδιος είχε προαναγγείλει για αύριο Δευτέρα αλλά, προφανώς, δεν θα υπάρξει λόγω της καθυστέρησης από την πρόεδρο της Βουλής να ορίσει τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών που θα εξετάσει τον ορισμό του Διονύση Τσακνή και του Λάμπη Ταγματάρχη στην ηγεσία της δημόσιας τηλεόρασης. Η ίδια η κυρία Κωνσταντοπούλου, όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να έχει αντιρρήσεις στις επιλογές αυτές και για το θέμα είχε δεχθεί βολές από τον πρωθυπουργό και σε κομματική συνεδρίαση στις αρχές της εβδομάδας.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με νόημα: «Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί. Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Έχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της χωρίς άλλη κωλυσιεργία».
Η απάντηση στο μήνυμα αυτό από την κυρία Κωνσταντοπούλου δεν αναμένεται σήμερα, αλλά αύριο: Στη μία το μεσημέρι, οπότε και ορίστηκε τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής για την έγκριση του νέου Δ.Σ. Το εάν θα δοθεί όντως αυτή η έγκριση έχει το δικό του πολιτικό νόημα, σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση της επιτροπής είναι μόνον γνωμοδοτική.
Πηγή:http://tvxs.gr