17 Απρ 2015

Δημόσιο: Μονιμοποίηση ΙΔΑΧ, νέος Κώδικας και Πειθαρχικό Δίκαιο το επόμενο διάστημα

Την έντονη αντίθεσή της -σύμφωνα με πληροφορίες- εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητική Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά τη διάρκεια της τρίτης τους συνάντησης για το ....
πολυνομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση και τις επαναπροσλήψεις, την Πέμπτρη 15/4, αναφορικά την απόσυρση του άρθρου που αφορούσε την μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ αλλά και για τη «φημολογία» σχετικά με την εμπλοκή της ΑΔΕΔΥ σε αυτήν (σ.σ.: η Ομοσπονδία έχει διαψεύσει τη «φημολογία»).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «εμφανίστηκαν δισεπίλυτα “τεχνικά” προβλήματα που αφορούσαν το ασφαλιστικό καθεστώς διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων», με αποτέλεσμα η τακτοποίηση τους να καθυστερούσε περαιτέρω την κατάθεση και ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, για την επαναφορά της ρύθμισης σε επόμενο νομοσχέδιο, καθώς -όπως είπε- «αποτελεί πολιτική θέση της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση ενιαίας και μόνιμης σχέσης εργασίας στο Δημόσιο».
Αναφορικά με το άρθρο για τις συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε η δέσμευση για εκ νέου κατάθεσή του, εφόσον υπάρξει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, και ενσωματωθούν οι κριτικές παρατηρήσεις των Ομοσπονδιών.
Σχετικά με τις παρατηρήσεις της ΑΔΕΔΥ αναφορικά με το Πειθαρχικό Δίκαιο, ο υπουργός απάντησε πως «με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα, καθώς θα υπάρξει συνολική αναμόρφωση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και του Πειθαρχικού Δικαίου το επόμενο διάστημα». Παράλληλα δέχθηκε να συζητήσει αλλαγές στη κωδικοποίηση του Πειθαρχικού, όπως αυτή καταγράφεται στο τρέχον νομοσχέδιο.
Σε ένα μήνα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο με το νέο σύστημα αξιολόγησης αλλά και επιλογής προϊσταμένων. Το νέο μισθολόγιο
και το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων
θα συζητηθούν στο τέλος του χρόνου
Επιπλέον, όπως κατέστησε σαφές ο Γ. Κατρούγκαλος, στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, δε θα συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετακινήθηκαν με τον Ν. 4093, καθώς και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς που καταργήθηκαν αλλά δεν απολύθηκαν. Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν -σύμφωνα με τον υπουργό- να επιλυθούν από τη μεγάλη εθελοντική κινητικότητα που θα ακολουθήσει.
Αναφορικά με την επανασύσταση της Δημοτική Αστυνομίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόνισε πως θα υπάρξει η δυνατότητα προαιρετικής επανένταξης στην ΔΑ για αυτούς που παρέμειναν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων. Παράλληλα, «εξετάζεται η δυνατότητα διάθεσης, ύστερα από αίτηση, είτε στο υπουργείο Εσωτερικών είτε στο Δήμο, γι' αυτούς και αυτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές -πέραν του Δήμου- ή ο δήμος τους δε θα επανασυστήσει το συγκεκριμένο Σώμα».
Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 1998 «θα μπορέσουν να τοποθετηθούν μετά, και αν προκύψουν θέσεις, από τους επιτυχόντες επόμενων ετών».
Να σημειωθεί πως η ΑΔΕΔΥ, περάν των ενστάσεών της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίλυση θεμελιωδών αιτημάτων της προηγούμενης περιόδου (επαναπρόσληψη απολυμένων, άρση πολιτικής επιστράτευσης, αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο, κατάργηση του άρθρου 42 για τον «επανάλεγχο» των συμβάσεων κτλ.).
Πηγή: ΜΕΤΑ