31 Μαρ 2015

Στο τραπέζι τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με τον περιφερειακό εκπρόσωπο για την Ευρώπη, του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γιαν Γιάραμπ, συναντήθηκε σήμερα η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού.Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση...
συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι προοπτικές σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η μεταναστευτική πολιτική, το πολιτικό άσυλο, τα σωφρονιστικά καταστήματα, οι χώροι κράτησης αλλοδαπών, η ιθαγένεια, τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία καθώς και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.
Ο κ. Γιάραμπ ενημερώθηκε για τις θέσεις της ανεξάρτητης Αρχής αναφορικά με τα ζητήματα αυτά καθώς και την εμπειρία της στο θέμα της ρατσιστικής βίας, και εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τρόπους αναβάθμισης του ρόλου της Δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση του φαινομένου και την ενίσχυση της λογοδοσίας σε αυτό το πεδίο.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τον τρόπο που αυτά επηρεάζονται από την οικονομική κρίση, όπως η λειτουργία των προνοιακών δομών.

Τέλος, χαρακτηρίστηκε σημαντική η αξιοποίηση παλαιότερων διαπιστώσεων και προτάσεων του Συνηγόρου για θέματα που αφορούν νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr