28 Μαρ 2015

Στην «πρέσα» των εταίρων συντάξεις και Ασφαλιστικό

Οι κρίσιμες συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν ότι θέλουν να πειστούν για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της 20ης Φεβρουαρίου.Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι...
υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Mega, στις συζητήσεις στο Brussels Group υπήρξε απαίτηση από τους εταίρους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας ενώ όπως δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ζητήθηκε ακόμα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.
Η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων, επίσης το Μαξίμου δεν συζητά περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί τις συλλογικές συμβάσεις και αναμένεται να νομοθετήσει επ αυτού.
Οσον αφορά το Ασφαλιστικό δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει όμως ότι χρειάζεται παρέμβαση που θα είναι όμως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.
Στα αγκάθια και ο ΦΠΑ για τον οποίο τα τεχνικά κλιμάκια επιθυμούν τροποποιήσεις, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ, σημειώνοντας ότι θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.
Οι δυο πλευρές μελετούν ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ενδεικτική της βαρύτητας των διαπραγματεύσεων η συνεδρίαση την Κυριακή 29/3 στις 19:00 στη Βουλή, του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.