30 Ιαν 2015

Οι πέντε άξονες του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκαν στον Σούλτς

Κατά την τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε ένα “σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων” και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου ...
να βρεθεί μια “αμοιβαία επωφελής λύση”.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον Μάρτιν Σούλτς ένα συνολικό σχέδιο και “διαπιστώθηκε κοινή βάση ότι με τις πολιτικές λιτότητας η ΕΕ δεν θα βγει από την κρίση”.
Το κυβερνητικό σχέδιο, που αποτελεί και τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.
Οι άξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:
  1. Η βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.
  2. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.
  3. Αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
  4. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σουλτς βρήκε πολύ λογικό.
  5. Λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.
 
Πηγή: tvxs.gr