22 Δεκ 2014

Καμένο το τελευταίο χαρτί του Αντώνη Σαμαρά

Λίγες μόνο ώρες κράτησε η ευφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για το ξαφνικό διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο πρότεινε εκλογές στο τέλος του 2015 και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. Μέχρι στιγμής μόνο οι ανεξάρτητοι βουλευτές...
Β. Οικονόμου (πρώην ΔΗΜΑΡ) και Γ. Κουράκος (πρώην ΑΝΕΛ) δήλωσαν ότι πείθονται και θα ψηφίσουν την Τρίτη τον Στ. Δήμα. Μαζί με τον Π. Μελά (πρώην ΑΝΕΛ) που έχει προαναγγείλει ότι θα μετακινηθεί από το "παρών" οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 163. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση ελπίζει στους Κ. Γιοβανόπουλο και Γ. Κασαπίδη που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όπως επίσης, αν και κανείς δεν το παραδέχεται, στους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την Χ.Α, Μπούκουρα και Αλεξόπουλο. Ακόμη και με όλα αυτά μαζί, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για την κυβέρνηση.
Προκειμένου να τρωθεί το κύρος του Φ. Κουβέλη μήπως και απελευθερωθούν βουλευτές ο Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε χθες πληροφορίες κατά τις οποίες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε αποδεχθεί το καλοκαίρι παρασκηνιακή πρόταση της κυβέρνησης να είναι υποψήφιος για ΠτΔ, ενώ τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο Φ. Κουβέλης. Επειδή κυκλοφορούν πολλά σενάρια για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μπορεί στην τρίτη ψηφοφορία να σπάσει η γραμμή της ΔΗΜΑΡ από βουλευτές που δεν βλέπουν θετικά την προσέγγιση με την Κουμουνδούρου.
Ελπίδες υπάρχουν στην κυβέρνηση και για ενδεχόμενη αναταραχή στους ΑΝΕΛ λόγω της υπόθεσης Χαϊκάλη. Πάντως, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι οι κάλπες είναι πια πολύ κοντά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος που επίσης κινείται προεκλογικά έσπευσε χθες να θυμίσει ότι αυτός πρότεινε πρώτος να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία σε αναζήτηση συναίνεσης, ενώ αποφεύγει την πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή:http://tvxs.gr