16 Δεκ 2014

Αυτά είναι τα 5 μέτρα "σοκ" για τις συντάξεις


Αυτά είναι τα 5 μέτρα «σοκ» για τις συντάξεις
Οι απαιτήσεις της τρόικας, η επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών για το Ασφαλιστικό. Τι αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Θανάσης Καποτάς.
Καταιγίδα μέτρων που θα πλήξει εκατομμύρια ....
ασφαλισμένους, αλλά κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους», περιλαμβάνει η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών στους δανειστές, τονίζει σε δήλωσή του στο Newsbomb ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Θανάσης Καποτάς.
«Πρόκειται για καταιγίδα νέων απαιτήσεων από την τρόικα, που απειλεί να καταστρατηγήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα - ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά - των ασφαλισμένων της χώρας.
Πρόκειται για μια λίστα από απαιτήσεις, οι οποίες, αν τελικά γίνουν νόμος του κράτους, οδηγούν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο», σημειώνει ο κ. Καποτάς και προσθέτει:
«Πρέπει να τονιστεί ότι πολλές από αυτές πλήττουν αποκλειστικά χαμηλοσυνταξιούχους, κάτι που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση ούτε καν να συζητηθεί σε ένα κράτος δικαίου»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι κυριότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που τέθηκαν επί τάπητος είναι οι εξής:
1. Αύξηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 έτη στα 20 ή 21 έτη.
Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα χρειαστούν να εργαστούν μετά τα 60 για άλλα 5 έτη.

2. Κατάργηση συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62.
Χιλιάδες οι θιγόμενοι είτε εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά είτε γονείς ανηλίκων είτε τρίτεκνοι και πολλές επαγγελματικές ομάδες που συνταξιοδοτούνται λόγω επικινδυνότητας εργασίας είτε σε εργασίες με βλαβερές συνέπειες στην υγεία.

3. Κατάργηση κατώτατων συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ σήμερα ανέρχεται στα 486,84 ευρώ, εάν υπήρχε κατώτατο ποσό, σε έναν ασφαλισμένο με 15 έτη ασφάλισης, με βάση τις εισφορές του, θα αντιστοιχούσε οργανικό ποσό 300,00 ευρώ.

4. Μείωση εισοδηματικών κριτηρίων για ΕΚΑΣ.
Απαιτείται από την τρόικα εισαγωγή νέων κλιμάκων και περιουσιακές προϋποθέσεις, αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν απώλειες έως και 230,00 ευρώ το μήνα.

5. Κατάργηση επικουρικών συντάξεων και ενσωμάτωσή τους από τα ταμεία κύριας ασφάλισης.
Σκοπός τη καταλήστευση των αποθεματικών τους και τη κατάργηση των παροχών. Οι τρεις πυλώνες της ασφάλισης (κύρια - επικουρική - πρόνοια) καταργούνται πλήρως. Με μοναδικό σκοπό τη πλήρη απορρύθμιση του συστήματος και το περιορισμό της κρατικής συμμετοχής. Επειδή η πολιτεία αρνείται να αναλάβει τη συνταγματική της υποχρέωση, δηλαδή τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων.


Read more: newsbomb.gr