26 Νοε 2014

Παρίσι: Την χάνουμε την αξιολόγηση πατριώτη! Αδιέξοδο με την τρόικα

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως την συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου μετά την όχι και τοσο θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι. Αύριο στις 10 το πρωί θα συναντηθούν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος για να αποτιμήσουν τα όσα έγιναν...
στην γαλλική πρωτεύουσα. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της κυβερνησης «η διαπραγμάτευση ειναι δύσκολη και ειναι άγνωστο αν θα προλάβουμε να έχει ολοκληρωθεί στα συγκεκριμενα χρονοδιάγραμματα».

Ακόμη, ο ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης έλεγε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν θα γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα, δεν το γνωρίζω, δεν ορίστηκε ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, σύντομα θα υπάρξει και η σχετική απόφαση».

Το κλίμα που μεταφέρεται από το Παρίσι είναι πως ήταν μια δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση και το δημοσιονομικό κενό ήταν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα.

Σχολιάζοντας κυβερνητική πήγη το αν προλαβαίνουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 8 Δεκεμβρίου η απάντηση που πήραμε ήταν «συζητήθηκε το Ασφαλιστικό και το Δημόσιο, είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση που είναι η τελευταία».


Το χρονικό

Ήταν περίπου 14:30 το μεσημέρι όταν σήμανε η λήξη των διαπραγματεύσεων που είχαν το τελευταίο 48ωρο στο Παρίσι η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Ο πρώτος που αποχώρησε ήταν εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, που έπρεπε να... προλάβει το αεροπλάνο για την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με μήνυμα στο twitter της ανταποκρίτριας του Mega στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε πως "ήταν έντονη και εποικοδομητική η συζήτηση και συνεχίζεται".

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται η αλήθεια. Πληροφορίες από την ελληνική αντιπροσωπεία αναφέρουν πως υπήρξαν προσεγγίσεις σε διάφορα σημεία και πως μειώθηκαν οι διαφορές που υπήρξαν ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αλλά η ουσία είναι πως όλοι φεύγουν από το Παρίσι χωρίς συμφωνία και με το δημοσιονικό κενό να παραμένει το μεγαλύτερο "αγκάθι".

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, πάντως, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους σε μια άτυπη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε αισιόδοξος πως σημειώθηκε πρόοδος και υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα.

Δεν αποκλείεται η τροϊκανοί να επιστρέψουν στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε πως είναι εφικτό τότε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των δανειστών μέχρι να (κι αν) γυρίσουν οι τροϊκανοί στην Αθήνα θα συνεχιστούν με e-mail.

Η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και φαίνεται πως έχει απορρίψει πολλές από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την κάλυψή του.

Έλληνας αξιωματούχος είπε στο Reuters πως κυβέρνηση και τρόικα δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του χρόνου» και πως παραμένει ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα.

Ασυμφωνία λοιπόν παρά τη γεφύρωση του χάσματος και ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το EuroWorkingGroup, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το EuroWorkingGroup ετοιμάζει εναλλακτικές προτάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Πηγή:http://www.newsit.gr