25 Οκτ 2014

Σε κόντρα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την δέσμευση στο μνημόνιο

Σε νέα κόντρα περνά η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αναφορικά με την δέσμευση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα της τρόικας. Για ανάγκη «εθνικού μνημονίου μιλά ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στη Real News για να επαναλάβει στην ίδια...
εφημερίδα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, την πρόθεση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές εφόσον κληθεί σε συνάντηση από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
«Ας πει ο κ. Τσίπρας κάτι απλό: Ότι η Ελλάδα, ως κράτος που έχει συνέχεια, όπως λέει, θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε κάθε περίπτωση και τότε ανοίγει πράγματι δρόμος συνεννόησης» σημειώνει ο Μάκης Βορίδης και προσθέτει ότι «και μόνο η σκέψη ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αποκλείει το δανεισμό της χώρας από τις αγορές και μας γυρνά στην "αγκαλιά" του έκτακτου μηχανισμού στήριξης» ρίχνοντας ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντίδραση των αγορών προσφάτως.
Υποστηρίζει ακόμη πως η χώρα χρειάζεται ένα «εθνικό μνημόνιο, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση» ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέρει ότι «πρόωρες εκλογές με την έννοια της διάλυσης της Βουλής με πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να υπάρξουν», ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία.
Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς επαναλαμβάνει πως στην περίπτωση που ο Α. Σαμαράς καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συζητά νέο μνημόνιο με τα ίδια δανεικά» και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πως ορισμένοι φλερτάρουν με την ιδέα να ζητήσουν την υπογραφή μας σε μνημόνιο και να προσπαθήσουν εκ των υστέρων να μας φορτώσουν την αποτυχία τους. Καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπογράψει ερήμην του λαού, όπως έκανε η ΝΔ. Ο Τσίπρας δεν είναι Σαμαράς».
Σχετικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σημειώνει πως «γενικευμένη συνεργασία φαίνεται δύσκολη», ενώ υπογραμμίζει ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Σημειώνει, πάντως, πως «οι πιο απίθανες και ακραίες συνεργασίες έγιναν για την εφαρμογή του μνημονίου». Σε ό,τι αφορά τα ανοίγματα για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει: «Δεν είμαστε πλυντήριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε σκαντζόχοιροι».
Πηγή:http://tvxs.gr