Ένα δισ. το έλλειμμα των ταμείων το 2014, μόλις 218 εκατ. ευρώ τα αποθεματικά τους
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος
Όρους για νέες δραματικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό διαμορφώνουν κυβέρνηση και τρόικα με στοχευμένες κινήσεις.
Με την τρόικα παρούσα και το Ασφαλιστικό στο τραπέζι των "διαπραγματεύσεων" η κυβέρνηση προχώρησε χθες στη δημοσιοποίηση στοιχείων του προϋπολογισμού, που επιβεβαιώνουν, την γνωστή άλλωστε υπέρβαση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα μεγάλα ταμεία, ενώ ....
ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται με πανηγυρικό τρόπο η απομείωση των αποθεματικών τους, που μέσα σ' ένα χρόνο από 1,6 δισ. ευρώ φτάνουν πλέον μόλις τα 218 εκατομμύρια.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε χθες ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και νέα μείωση των συντάξεων, αν, όπως τόνισε, οι αναλογιστικές μελέτες δεν είναι θετικές!
Αναλυτικά, η κακή εικόνα των οικονομικών των ταμείων (λόγω της δραματικής ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της αδυναμίας καταβολής ληξιπρόθεσμων εισφορών) αποτυπώνεται και στο μηνιαίο δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης, που έδειξε έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία το 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, της τάξης των 680 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το συνολικό έλλειμμα σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, την ώρα που οι δανειστές αναμένουν και τις αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να δώσουν εντολή για νέες παρεμβάσεις και περικοπές συντάξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΟΑΕΕ εξάντλησε τα όριά του, ενώ εκτός ορίων έχουν ξεφύγει το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, αλλά και ο ειδικός λογαριασμός του ΕΚΑΣ που πάει για οριστικό "ψαλίδι". Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ έχει ήδη χρηματοδοτηθεί επιπλέον με 320 εκατ. ευρώ, στο ΕΚΑΣ έχουν ήδη δοθεί 25 εκατ. ευρώ επιπλέον από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ο ΟΓΑ έχει ήδη δαπανήσει 2,1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,5 δισ. που προβλέπονται, το ΙΚΑ έχει διαθέσει για την πληρωμή των συντάξεων 85,6%, δηλαδή 2,03 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,2 δισ. που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως προαναφέραμε, με τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε (με συνέντευξη στο Βήμα 99, 5) ως... μετά Χριστόν προφήτης, καθώς δεν απέκλεισε νέες συγκεκριμένες παρεμβάσεις: "Εάν η αναλογιστική μελέτη, την οποία περιμένουμε, δείξει ότι τα στοιχεία είναι θετικά, δεν θα αυξηθούν αυτή τη στιγμή ούτε τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις. Θα δούμε λοιπόν στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου ποια είναι τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, θα έχουν ένα μεγάλο και πρωτόγνωρο βαθμό αξιοπιστίας και από εκεί θα βγάλουμε και συμπεράσματα".
Να υπενθυμίσουμε πως στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας βρίσκονται ήδη το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, η καθιέρωση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ από την 1.1.2015, που θα συνοδεύεται όμως από αύξηση κατά 5 έτη του εργάσιμου χρόνου (20ετία αντί 15ετίας) και κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πηγή: avgi.gr