30 Σεπ 2014

"Όχι" από το ILO για αλλαγές σε ομαδικές απολύσεις-απεργίες

Υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, τάχθηκε  σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).Κατά τη συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη και στην οποία συμμετείχαν  εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των...
εργοδοτικών οργανώσεων, ο διεθνής οργανισμός φάνηκε ότι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις καθώς συμφωνήθηκε ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Σε ότι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, επίσης συμφωνήθηκε ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο πλαίσιο που ισχύει για την κήρυξη απεργίας. Σημειώνεται ότι υπουργός Εργασίας το πρωί ταχθεί υπέρ του "εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας".
Επαρκές θεωρήθηκε, κατά τη συνάντηση, και το πλαίσιο για την κήρυξη ανταπεργίας («λοκ άουτ») εκ μέρους του εργοδότη, καθώς κρίθηκε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία κατοχυρώνει τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων.
Τέλος, εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες και θέματα χρηματοδότησης των συνδικάτων, τα οποία χρειάζονται βελτιώσεις μετά από μελέτη και διάλογο.
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας η οποία αναμένεται να γίνει στην Αθήνα τον Οκτώβριο.
Πηγή:http://www.enikos.gr