28 Σεπ 2014

Αλλάζουν όλα σε συντάξεις και Ταμεία

Ριζικές αλλαγές προωθεί το υπουργείο Εργασίας, μετά τις πιέσεις των τροϊκανών.Συγκεκριμένα εξετάζεται το αναλογικό μοντέλο κάτι που σημαίνει σύνταξη ανάλογη των αποδοχών και των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στο σύνολο του εργασιακού τους βίου.Αυτό θα ισχύσει...
για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά, είτε έχουν 15 έτη, είτε 20 φτάνουν τα 40 χρόνια δουλειάς.  Μάλιστα το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί καθολικά για όλα τα έτη ασφάλισης και όχι μόνο για τα χρόνια πληρωμή εισφορών από το 2011 και μετά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»,  ο νέος τρόπος προϋπολογισμού των συντάξεων «βγάζει» μειώσεις καθώς το σημερινό σύστημα που προβλέπει τον υπολογισμό τους με το μέσο όρο των αποδοχών της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία έτη του εργασιακού βίου για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και στο Δημόσιο, οδεύει  οριστικά προς κατάργηση.
Το νέο μοντέλο θα είναι μικτό με στοιχεία από το ιταλικό και σουηδικό σύστημα  και πέρνα της αναλογικότητας εισφορών – παρχοών, θα προβλέπει και τη «δημοσιονομική ουδετερότητα» για τα Ταμεία, ώστε στην περίπτωση ελλείμματος να προχωρούν σε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων.  
Το αναλογικό μοντέλο θα εφαρμοστεί ως εξής:
Αναγωγή των αποδοχών του παρελθόντος και από την έναρξη της ασφάλισης κάθε εργαζομένου σε σημερινές τιμές, με ειδικούς συντελεστές που θα βγάζουν  ένα μέσο όρο μισθού για όλα τα χρόνια εργασίας. Η αναγωγή των αποδοχών θα γίνει μέσω της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Υπολογισμός του μισθού που θα αντιστοιχεί σε όλα τα χρόνια εργασίας με συντελεστές ασφάλισης, ώστε για κάθε έτος να προκύπτει και ένα ανάλογο ποσό σύνταξης
Προσδιορισμός ανώτατου συντελεστή (οροφή) που θα είναι στην ουσία και το πλαφόν που θα μπορεί να φτάνει η σύνταξη.
Τι αλλάζει στα Ταμεία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα και σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, το κλειδί για την εφαρμογή του νέου συστήματος είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων. Μέσα από τις ενοποιήσεις των Ταμείων θα γίνει και η «ενοποίηση»  των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους.
Η τελική μελέτη του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», παραδόθηκε αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Εργασίας και προτείνει τρία σενάρια ενοποιήσεων:\
Κατάργηση της σημερινής δομής του ασφαλιστικού συστήματος και δημιουργία ενός Ταμείου που θα απαρτίζεται  από κλάδους μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών.
Ενοποίηση των σημερινών Ταμείων κύριας ασφάλισης σε 3 φορείς: ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ – ΟΑΕΕ σε ενιαίο Ταμείο κατόπιν συγχώνευσης.
Ενοποίηση των φορέων σε 4 Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑ, με εσωτερικές ενοποιήσεις, δηλαδή πλήρης εξομοίωση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων για όλους όσοι είναι και θα ενταχθούν στο ΙΚΑ, πλήρης εφαρμογή του καταστατικού παροχών για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ που παίρνουν μόνο οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ και επίσης κατάργηση των επιτροπών του Ταμείου Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), του Ταμείου υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και των δικηγόρων (ΤΑΝ) που διοικούν στην ουσία το ΕΤΑΑ. Το σενάριο αυτό προκρίνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ως κύρια επιλογή το υπουργείο Εργασίας.   
Πηγή: http://www.newsbomb.gr