17 Σεπ 2014

Τα τελευταία κόλπα

Η Ντόρα Μπακογιάννη βρισκόταν στο καφενείο της Βουλής όταν έγινε γνωστό ότι έρχεται ο πρωθυπουργός για να μιλήσει με τους βουλευτές. Έφυγε από το κτίριο ελάχιστα λεπτά πριν περάσει την πόρτα ο Αντώνης Σαμαράς και δεν έκρυψε καθόλου την...
επιθυμία της να τον αποφύγει. Το περιστατικό είναι αρκετά ενδεικτικό της πολιτικής ισχύος που δεν έχει αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός.
Παρόλα αυτά, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε χθες στο κοινοβούλιο αποφασισμένος να βάλει τέλος στην εκλογολογία, να φωνάξει δηλαδή ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία έτσι εύκολα. Και εκεί που διαβεβαίωνε ότι κάλπες δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, ο βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος τον ρωτούσε για τις συζητήσεις σχετικά με το χρέος, σημειώνοντας ότι αν έχουν ξεκινήσει όταν θα γίνουν εκλογές, τότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για τη ΝΔ. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για εκλογές και κατέχονται από μεγάλο άγχος για τη διατήρηση της έδρας τους.

Ο πρωθυπουργός αιφνιδιάζοντας χθες βράδυ τα δελτία ειδήσεων έφτασε στο σημείο να πει ότι «δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες» αν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το χαρτί, της κατατρομοκράτησης του λαού, έχει αρχίσει ήδη να το παίζει η Νέα Δημοκρατία πιστεύοντας ότι μπορεί να πιάσει στους νοικοκυραίους που θα φοβηθούν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και απώλεια καταθέσεων.

H πόλωση θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με το Μέγαρο Μαξίμου να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκρηξη του τζιχαντισμού. Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει δυναμική συνέχεια. Με αυτή την έννοια η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο αύριο στο Βατικανό «χαλάει τη σούπα» της κυβερνητικής προπαγάνδας που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική δύναμη διεθνώς περιθωριοποιημένη.

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ελπίζει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε - κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις - αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία να μην μπορεί να κυβερνήσει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν θα έχει το μπόνους των 50 εδρών. Άλλωστε, από το ερωτηματολόγιο που διένειμε διαδικτυακά η «Πρωτοβουλία των 58» ζητώντας απαντήσεις για θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς προκύπτει ότι η πλειοψηφία προτιμά την κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ απ ό,τι του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Βέβαια, αλλαγή εκλογικού νόμου πριν από εκλογές θα πυροδοτούσε σφοδρές αντιδράσεις και στις τάξεις της συμπολίτευσης, οπότε το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακόμη συναινέσει.

Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, προεξοφλείται αντιμνημονιακή έκρηξη της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι της Τρόικας, επιστρέφοντας στην Αθήνα σε λίγες μέρες, ζητήσουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Μέχρι και μονομερείς ενέργειες συζητιούνται, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, για να αναστραφεί το κλίμα σε βάρος τη κυβέρνησης. Και ακόμη δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ...
Πηγή:http://www.tvxs.gr