16 Σεπ 2014

«Βόμβα» για ασφαλιστικό και εργασιακά!

Tι θα δώσει και τι θα πάρει η κυβέρνηση από την Τρόικα – Έρχονται μαζικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις - Προβλέπονται ραγδαίες εξελίξεις και αντιδράσεις
Δυο ωρολογιακές βόμβες που κάθε τόσο αλλάζουν την ώρα, λίγο πριν «σκάσουν». Το Eurogroup στο Μιλάνο, αλλά και η τρόικα στο Παρίσι...
μόλις έγινε νύξη για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, έλαβαν «κοφτή» απάντηση από τους Έλληνες αξιωματούχους «καλύτερα να μην τα αγγίξουμε».
Ήδη, το Υπουργείο Εργασίας έχει λάβει μια ακόμα παράταση για να ανοίξουν οι δυο φάκελοι, που αναμένεται να φέρουν πραγματικά τα πάνω – κάτω !
Το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να φέρει σε πέρας μια συμφέρουσα λύση για την χώρα μας και τον ελληνικό λαό. Η εμπλοκή είναι τόσο μεγάλη που αρκετοί πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι ενδέχεται να επισπευτούν οι διαδικασίες των πρόωρων εκλογών αφού Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκουν τείχος στα όσα έχουν προσυμφωνηθεί με τους δανειστές.
Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού η πρόταση που είχε φέρει προ μηνών η κυβέρνηση μάλλον δεν πείθει τους δανειστές.
Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης, ότι δεν έχει τις αντοχές να φέρει ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ξεσηκώνοντας τους συνδικαλιστές της χώρας.
Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να φέρει το νέο ασφαλιστικό, για τη βιωσιμότητα των ταμείων, που ήδη βρίσκονται υπό κατάρρευση. Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ωστόσο, και την ανεργία στα ύψη, η κατρακύλα έχει πάρει μεγαλύτερη φόρα και η σωτηρία απομακρύνεται. Ακόμα και αν εισπραχθούν οι οφειλές προς τα ταμεία, τα χρήματα θα είναι «μια κι έξω» και δεν θα λύσουν το πραγματικό πρόβλημα.
Την ίδια ώρα, εντείνεται η φημολογία ότι μετά από πιέσεις των δανειστών, απειλείται και πάλι ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες επιμένουν ότι αυτό θα φανεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα, στο τέλος Σεπτέμβρη. Το ίδιο διάστημα θα προετοιμαστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb, σβήνεται και γράφεται καθημερινά.
Δίνουν για να ..πάρουν!
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δώσει «κάτι» στην τρόικα, για να πάρει την έγκριση για φοροελαφρύνσεις. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι αν οι δανειστές δεν δώσουν το «πράσινο φως», τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης, μιας και το θέμα το συνέχισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Έτσι, αποφασίστηκε να «θυσιάσουν» στο βωμό των απαιτήσεων της τρόικα το «λοκ άουτ» και (στοχευμένα) τον συνδικαλιστικό νόμο, με προσεκτικές όμως κινήσεις, για να μην ανοίξουν το μέτωπο των συνδικαλιστών.
Τι περιμένει η κυβέρνηση
Η παράταση που έχει πάρει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά λήγει στα μέσα Οκτώβρη. Τότε θα κατατεθεί η έκθεση που έχει ζητήσει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η έκθεση για τις αλλαγές στα εργασιακά που καταρτίζεται με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείο Εργασίας.
Με βάση αυτές τις εκθέσεις θα έρθουν και οι αλλαγές, που νομοτελειακά, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα φέρουν από νέες μειώσεις συντάξεων μέχρι και μαζικές ανατροπές στις σχέσεις εργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Τώρα θα γίνουν και... «πατριώτες» Σαμαράς και Βενιζέλος!
Bουλευτές ΝΔ: Να συμψηφιστούν οι οφειλές των ένστολων με τα αναδρομικά