23 Σεπ 2014

Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για μια αποτυχία

Χωρίς δεσμεύσεις και αναφορές στο χρέος, αλλά και χωρίς «επικοινωνιακή ανάσα» ολοκληρώθηκε η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την καγκελάριο της Γερμανίας που...
είναι «θετική απέναντι στην Ελλάδα» και αναφέρθηκε μόνος του σε ένα σχέδιο απεμπλοκής από το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. «Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει στην πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο για να ανακτήσει πολιτική δυναμική», σχολιάζει το Reuters. Το Βερολίνο από την πλευρά του αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ «δεν δεσμεύτηκε για κάτι, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι την αξιολόγηση της τρόικας και τα στρες τεστ των τραπεζών». Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει πως προέχει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αυτό, όπως προαναφέρθηκε, φρόντισε να διαμηνύσει και ο έλληνας πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνάντηση, με διαρροές, υποστήριξαν πως «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο» και πως «δεν χρειάζεται το ΔΝΤ». Το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει πως «η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα». Επιπλέον από την κυβέρνηση διαρρέουν πως εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό θα καλυφθεί από την ίδια την χώρα, χωρίς ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης από την ΕΕ. Εξάλλου το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει πως «η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει». Τέλος, αν και ο Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά για «ανάγκη φοροελαφρύνσεων», το κυβερνητικό επιτελείο το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. «Οι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού», είπε κυβερνητική πηγή.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «θλιβερή εικόνα» πρωθυπουργού, που «εκθέτει τη χώρα και τον ίδιο». «Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από τη σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας την «άρνηση του να απαντήσει κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη».
Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Διαψεύδονται οι προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, δήλωσε πως πρόκειται για το «τελευταίο αντίο» και για «πολιτική εικονική πραγματικότητα» του πρωθυπουργού, ο οποίος «απέκρυψε την αλήθεια, προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση». «Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ κατέληξε τελικά σε… λόγια παρηγοριάς!», σχολίασε το Ποτάμι. «Η συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και ο στόχος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάκαμψης, θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό, αφού όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί», ανέφερε το ΚΚΕ.
Πηγή:http://www.tvxs.gr