1 Αυγ 2014

Μobius: Πιθανώς η Αργεντινή σωστά χρεοκόπησε - Ποντάρει σε μετοχές και ακίνητα

Μπορεί η Αργεντινή να χρεοκοπεί για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια ωστόσο η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα θετική για την χώρα.
Σύμφωνα με τον  Mark Mobius, εκτελεστικό πρόεδρο της Franklin Templeton, μάλιστα η χρεοκοπία μπορεί να είναι και το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να ....
συμβεί στη χώρα.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής φαινόταν εδώ και μέρες. “Οι αγορές το περίμεναν” τονίζει ο Mobius, επομένως δεν αντέδρασαν άσχημα, αντίθετα, μάλιστα, το χρηματιστήριο της χώρας έχει σημειώσει πρόσφατα το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων 20 ετών.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας, Merval, κατέγραψε άνοδο 6,9% χθες, παρά την ανακοίνωση ότι δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της χώρας με τα hedge funds, ενώ από την αρχή του έτους, ο δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 65%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 20 ετών. Η “ρήξη” μεταξύ της Αργεντινής και των δανειστών της στην ουσία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα αποπληρώσει τα hedge funds που αρνούνται να δεχτούν “κούρεμα” των ομολόγων τους, κάτι που ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι συνιστά “επιλεκτική χρεοκοπία”.
Την ίδια στιγμή, και τα ομόλογά της ενισχύονται σημαντικά, έως και 10%, σπρώχνοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 8,79% στο 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters.
Σύμφωνα με τον Mark Mobius, αυτό που οδηγεί προς τα πάνω την αγορά είναι οι εγχώριοι αγοραστές οι οποίοι επενδύουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το πέσο, όπως η αγορά ακινήτων της Αργεντινής, η οποία καταγραφει σημαντική άνοδο τελευταία.
“Οι εγχώριοι αγοραστές θέλουν να φύγουν από τις τοποθετήσεις τους στο νόμισμα, και να επενδύσουν σε μετοχές, ομόλογα και άλλα assets καθώς φοβούνται μια σημαντική υποτίμηση”, τονίζει.
Ο ίδιος μάλιστα, δηλώνει ότι θα κρατήσει τις τοποθετήσεις του στη χώρα, κάτι που αποτελεί μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, τονίζει ότι “κανείς δεν πρόκειται να τους δώσει επιπλέον χρήματα. Επομένως, πρέπει να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους. Αυτό περιμένουν οι αγορές: Την ημέρα που η Αργεντινή θα ξεκινήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα την βάλει σε σταθερή οικονομική πορεία”.
Φυσικά, δεν είναι σίγουρο εάν το ράλι αυτό θα κρατήσει, καθώς ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η χρεοκοπία θα αναιρέσει τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Αργεντινής για την ενίσχυση της οικονομίας της.

Πηγή: newmoney.gr