30 Αυγ 2014

Δημοσκοπικός τρόμος πάνω απ’ τη συγκυβέρνηση…

Ιδού λοιπόν, οι πρώτες δημοσκοπήσεις της νέας σεζόν έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb. gr πριν από λίγες μέρες.
Δημοσκοπικός τρόμος πάνω απ’ τη συγκυβέρνηση…Του Μάρκου Μουζάκη
Τότε που έγκαιρα σας ενημερώσαμε, πως σε έρευνα που μάλιστα είχε παραγγείλει το Μαξίμου (σε εταιρία με την οποία τώρα ξεκίνησε συνεργασία…) η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφορά διευρύνονταν και όλα έδειχναν ότι ο άθλιος ΕΝΦΙΑ κόστιζε στους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους περισσότερο απ’ όσο φαντάζονταν ακόμα….
κι ο Τσίπρας!
Γνωρίζουμε –και σας ενημερώνουμε- ότι εκτός απ’ τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε (της εταιρίας Palmos Analysis) υπάρχουν κι άλλες έρευνες και στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου που εμφανίζουν παρόμοια αποτελέσματα, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.
Οι συσχετισμοί που εν δυνάμει διαμορφώνονται στο ξεκίνημα μιας περιόδου η οποία θα έχει κατάληξη τις διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, μιας περιόδου εξαιρετικά κρίσιμης, καθοριστικής ως προς το αν θα οδηγηθεί η χώρα ή όχι σε πρόωρες εκλογές, είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικοί για τους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Καταβαραθρώνονται, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Η μεν Ν.Δ. τοποθετείται σταθερά σε ποσοστά κάτω απ’ το 20%, το δε ΠΑΣΟΚ (ή όπως αλλιώς το ονομάσει ο Βενιζέλος…) πέφτει ακόμα και αρκετά κάτω απ’ το πενιχρό 8% των ευρωεκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις –κρίσιμες- εσωκομματικές εξελίξεις…
Αλλά ίσως το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Διότι στο κάτω-κάτω θα μπορούσαν τα συνεταιράκια να ελπίζουν στη μεγάλη δεξαμενή της «απροσδιόριστης ψήφου», που προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους τους.
Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν θα πρέπει να το προσδοκούν, για ένα λόγο που θεωρείται πιο σημαντικός από ορισμένα ποσοτικά στοιχεία. Και είναι τα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζονται ακόμα χειρότερα και απ’ τα ποσοτικά!
Αυτό σημαίνει ότι η «απροσδιόριστη ψήφος» είναι πάρα πολύ δύσκολο να μετακινηθεί στους συνεταίρους την κρίσιμη ώρα των εκλογών.
Επίσης προκύπτει απ’ τις πρώτες έρευνες, ότι στην συγκυβέρνηση δεν κοστίζει μόνο ο το τερατούργημα του ΕΝΦΙΑ (που προσπαθούν απεγνωσμένα να πασαλείψουν και να εμφανίσουν κάτι άλλο…) αλλά το σύνολο της πολιτικής της!
Αυτό, επαναλαμβάνουμε, προκύπτει απ’ την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, απ’ τις απαντήσεις για την οικονομία, για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, για το βαθμό αισιοδοξίας κι εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, για την καταλληλότητα διακυβέρνησης και αρκετά άλλα.
Σημαντικό, ότι η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφορά διευρύνεται και σε ένα σημαντικότατο στοιχείο, αυτό της παράστασης νίκης.
Επίσης σημειώστε και κάτι άλλο.
Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτώμενων απαντά ότι προτιμά πρώτα εκλογές και μετά εκλογή του νέου Προέδρου!
Είναι ένα στοιχείο που όπως φαίνεται αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη γενικότερη στρατηγική του.
Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το κλίμα, η δυναμική που διαμορφώνεται.
Και αυτή η διαπίστωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην «Προεδρική αντιπαράθεση» που εν πολλοίς θα καθοριστεί απ’ το πολιτικό κλίμα της περιόδου, όπως επισημαίνει κι ο Κουβέλης…

Read more: .newsbomb.gr