19 Αυγ 2014

Η θέση μας για τα δημοσιεύματα περί των οικονομικών της ΠΟΣΤ



Σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας, η συντονισμένη υπέρ-προβολή ενός θέματος «σπατάλης» εκατομμυρίων ευρώ (όπως παρουσιάζεται) από συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ, έτσι αόριστα, δημιουργεί έναν κοινωνικό αυτοματισμό αποστροφής προς το συνδικαλιστικό κίνημα και εξαφανίζει σιγά-σιγά και ....
τα τελευταία ψήγματα της όποιας εμπιστοσύνης έχει απομείνει στους εργαζόμενους και στην κοινωνία προς τον ήδη απαξιωμένο αυτό θεσμό.

Εμείς, ως παράταξη της αριστεράς στο χώρο της ΠΟΣΤ, από την πρώτη στιγμή που το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, συνεδριάσαμε και εκτιμώντας την σοβαρότητα της κατάστασης, με όσα στοιχεία μπορέσαμε να μάθουμε, επιλέξαμε συνειδητά να μην τοποθετηθούμε  «εν θερμώ» για  τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα οικονομικά της ΠΟΣΤ και τις «αποκαλύψεις» των μεγάλων καναλιών και των συγκροτημάτων τύπου.

Θελήσαμε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός  και να αποτυπωθούν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.


Είναι εύλογες οι απορίες πολλών Συναδέλφων, καλοπροαίρετων και μη, οι παρατηρήσεις τους, τα μηνύματα τους, γιατί δεν γράφουμε κάτι. Μήπως  θέλουμε να καλύψουμε κάποιους ή αν έχουμε και εμείς ευθύνες και για αυτό σιωπούμε;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει.

Ούτε κανένα θέλουμε να καλύψουμε και πολύ περισσότερο δεν έχουμε καμιά ευθύνη.

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε ενημέρωση και την συνεδρίαση των οργάνων της ΠΟΣΤ. Σήμερα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και συζητήθηκε το θέμα. 


Επί της ουσίας, είμαστε σίγουροι πως η ανακίνηση ενός παλαιού ζητήματος με ελάχιστες νέες προσθήκες και η συντονισμένη, πρωτοφανής προβολή του σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και είναι προπομπός εξελίξεων που, είτε έχει να κάνει με το μέλλον των ΕΛΤΑ (πώληση ή ξαφνικό θάνατο, ή εκκαθάριση εν λειτουργία), είτε με τις σχεδιαζόμενες δυσμενείς αλλαγές σε σχέση με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την αλλαγή του νόμου 1264/82.
Το λέμε γιατί, μέχρι σήμερα κάθε φορά που η κυβέρνηση  ήθελε να μην έχει σοβαρές αντιδράσεις σε σχέση με την υλοποίηση αποφάσεων της, είτε για ξεπούλημα κάποιας δημόσιας επιχείρησης, είτε για εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών, παρουσίαζε ξαφνικά κάποια περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος και πετύχαινε να δυσφημιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της συγκεκριμένης επιχείρησης και δημιουργούσε στην κοινωνία την άποψη πως είναι καλύτερα να πουληθεί αυτή και να γλυτώσει από τα "λαμόγια" που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.  Παράλληλα με την συκοφάντηση των συνδικαλιστικών στελεχών που δραστηριοποιούνταν σ' αυτήν, είχε ήδη καταφέρει να υπονομεύσει την οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης των απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις.

Ότι πάντως κι αν ετοιμάζουν, θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα, όμως να είναι σίγουροι πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν αποπροσανατολίζονται και καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους, όποια κι αν είναι αυτά.


Τώρα στο ζήτημα των δημοσιευμάτων, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, ούτε τα στοιχεία που παραθέτει, ούτε αν καταλογίζει ευθύνες και σε ποιούς.

Όσα γνωρίζουμε, είναι αυτά που κυκλοφορούν και αναπαράγονται στα κανάλια και δημοσιεύονται στον τύπο. Τίποτα περισσότερο.

Συνεπώς δεν θα βιαστούμε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα. Θα το κάνουμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, όταν έχουμε όλα τα στοιχεία του πορίσματος.



Από όσα μέχρι σήμερα βγήκαν στην δημοσιότητα έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η παρακράτηση των εισφορών των εργαζομένων από τα ΕΛΤΑ και η εν συνεχεία απόδοση τους στην ΠΟΣΤ, η οποία αποδίδει στη συνέχεια το ποσοστό που αναλογεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, θεωρούμε πως δεν είναι παράνομη. Άλλωστε αυτό γίνεται με εξουσιοδότηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και επίσης υπάρχει σχετική απόφαση συνεδρίου το 1990.

2. Τα χρήματα που δόθηκαν στην ΠΟΣΤ από τα ΕΛΤΑ για τις διακοπές των συναδέλφων, το παραθεριστικό κέντρο, κλπ, προβλέπονται σε όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και είναι νόμιμες.

3. Η οικονομική διαχείριση των παραπάνω ποσών είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, που όπως προαναφέραμε, δεν γνωρίζουμε τι αναφέρει το πόρισμα, αν ρίχνει ευθύνες και σε ποιούς. 
Από ευθύνες που "μοιράζουν" τα διάφορα δημοσιεύματα και οι τηλε-εισαγγελείς περί αδικαιολόγητης σπατάλης, έλλειψης παραστατικών και διακοπές ταχυδρομικών κροίσων σε πεντάστερα ξενοδοχεία έχουμε χορτάσει.
Την συνδικαλιστική μας πορεία και την στρατηγική της παράταξης μας δεν πρόκειται να την διαμορφώσουν ούτε τα δημοσιεύματα, ούτε οι χρονικές συγκυρίες και ο καιροσκοπισμός. 
Επειδή όμως, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι απλά τίμια, αλλά και να φαίνεται!

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:"όλα στο φώς"
Με βάση τα πραγματικά στοιχεία του πορίσματος θα πάρουμε θέση και αν υπάρχουν ευθύνες δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα.

Η ΠΑΚ- ΕΛΤΑ υπερασπίζεται τον θεσμό του συνδικάτου και όχι τα πρόσωπα.

Η διαφάνεια και ο απόλυτος σεβασμός στις εισφορές όλων των εργαζομένων είναι θέση αρχής για την παράταξή μας.

Αγωνιστήκαμε και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι' αυτό.

Θα τοποθετηθούμε λοιπόν αναλυτικά, όταν δρομολογηθούν οι εξελίξεις και λάβουμε γνώση όλων των στοιχείων του πορίσματος.