23 Ιουλ 2014

Λεφτά με το τσουβάλι στους εργολάβους από τη διοίκηση του ΕΛΤΑ

Ανακοίνωση - Καταγγελία της ΠΑΚ-ΕΛΤΑ
Διαβάζουμε στη Διαύγεια πως, τα ΕΛΤΑ προκηρύσσουν 3 ανοικτούς διαγωνισμούς στις 7 Αυγούστου, συνολικού προϋπολογισμού 1.427.200 ευρώ, για την επιλογή αναδόχων εργολάβων, οι οποίοι θα φέρουν στα ΕΛΤΑ δικό τους προσωπικό, προκειμένου αυτό να εκτελεί έργο διαλογής, διανομής και θυρίδας συναλλαγής.
Οι μάσκες έπεσαν και ανεξάρτητα από τις όποιες ....
δικαιολογίες χρησιμοποιεί το ιδιότυπο σύστημα συνδιοίκησης του Οργανισμού, είμαστε μπροστά στην υλοποίηση ενός προσχεδιασμένου κατακερματισμού του ταχυδρομικού έργου και την εκχώρηση του σε ιδιώτες. 

Αφού αφήνουν τα ΕΛΤΑ, εδώ και τέσσερα χρόνια, να απαξιώνονται καθημερινά, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, χωρίς ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς έργο και έσοδα, προχωρούν τώρα στην εκποίηση τους.

Πόσο ικανή μπορεί να θεωρείται μια διοίκηση, ενός από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς της χώρας, όταν έρχεται ασθμαίνοντας στα τέλη Ιουλίου να προγραμματίσει …προσλήψεις για να πάρει άδεια το μόνιμο προσωπικό. Άδειες που θα έπρεπε να αρχίσουν να δίνονται από αρχές Ιουνίου.

Και τελικά είναι θέμα ικανότητας, ή μήπως σκοπιμότητας;

Γιατί, κατά τη γνώμη μας, εσκεμμένα άφησαν τα πράγματα να φτάσουν εδώ, προκειμένου να επικαλεστούν τις χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και να επιλέξουν την διαδικασία του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου των ενοικιαζομένων εργαζομένων μέσω εργολάβων.

Τα επιχειρήματα του συστήματος πολλά!

Όλα στο βωμό της ελεύθερης αγοράς!

Ότι μπορεί να βρεθεί στην αγορά φθηνότερο, θα σταματήσει να το παράγει ο ΕΛΤΑ και θα το προμηθεύεται από την αγορά! Ακόμη και αν πρόκειται για εκμετάλλευση του δικαιώματος στην εργασία με στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Εμείς οι παλιοί εργαζόμενοι στοιχίζουμε πολύ! Οι ενοικιαζόμενοι και μάλιστα όσοι είναι μέχρι 25 ετών, ελάχιστα!

Θέλουμε να πάρουμε άδειες;

Πρέπει να δεχτούμε τον θεσμό των ενοικιαζομένων και στα ΕΛΤΑ!

Θέλουμε να επιβιώσει ο Οργανισμός;

Πρέπει να ξεχάσουμε όσα εργασιακά δικαιώματα μας έχουν απομείνει!

Το γεγονός πως η διαδικασία πρόσληψης ενοικιαζομένων στα ΕΛΤΑ είναι, κατά τη γνώμη μας, παράνομη, είναι απλώς μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Λέμε παράνομη, γιατί προσλήψεις προσωπικού στον Οργανισμό, είτε αορίστου, είτε ορισμένου χρόνου, γίνονται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2190/94 και πάντα μέσω ΑΣΕΠ. 
Οι ακολουθούμενες μεθοδεύσεις με επιλογή εργολάβων για ανάθεση συμβάσεων έργου δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αφού αυτές οι συμβάσεις υποκρύπτουν συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας και θεωρούνται άκυρες σύμφωνα με την παράγραφο 16 του άρθρου 21 του νόμου 2190/94.

Μπορεί να μας απαντήσει η διοίκηση ποιά είναι τα έργα για τα οποία θα συνάψει σύμβαση με εργολάβο;

Δίνει στον εργολάβο το έργο μιας ολόκληρης μονάδας διανομής, ή ένός ολόκληρου καταστήματος;

Όχι! Έχει κατανείμει τις θέσεις που πρόκειται να καλύψουν οι ενοικιαζόμενοι, μία σε ένα κατάστημα, δύο σε μια μονάδα διανομής τρεις σε μια άλλη κλπ.

Όταν στη μια θυρίδα του καταστήματος θα εργάζεται ένας ενοικιαζόμενος μέσω εργολάβου και στην άλλη μόνιμος υπάλληλος, ο ενοικιαζόμενος διέπεται από σύμβαση έργου, ή εξηρτημένη σύμβαση εργασίας;

Όταν τον ένα τομέα διανομής θα τον εκτελεί ενοικιαζόμενος, ενώ την ίδια στιγμή, στην ίδια μονάδα διανομής, τον διπλανό τομέα θα τον εκτελεί μόνιμος ταχυδρόμος, ο ενοικιαζόμενος διέπεται από σύμβαση έργου, ή εξηρτημένη σύμβαση εργασίας;

Το ίδιο ισχύει και για τους ταξινόμους στα κέντρα διαλογής.

Γιατί η διοίκηση χρησιμοποίησε νομική γνωμάτευση από νομικό εκτός ΕΛΤΑ για το θέμα και δεν απευθύνθηκε τη νομική υπηρεσία του ΕΛΤΑ;

Μήπως η νομική υπηρεσία του Οργανισμού έχει αντιρρήσεις για τον συγκεκριμένο χειρισμό;

Μήπως τελικά όλα γίνονται για να προσληφθούν τα «δικά μας παιδιά» μέσω των εργολάβων, ικανοποιώντας τα ρουσφέτια των κομματικοσυνδικαλιστικών παραγόντων εν όψει των επερχόμενων εκλογών; 
Γιατί, οι πληροφορίες μας λένε πως οι ειδικοί στο θέμα, άρχισαν ήδη τα ταξίματα! 

Οι ευθύνες για το χειρισμό του μεγάλου ζητήματος της έλλειψης προσωπικού στα ΕΛΤΑ είναι τεράστιες και υπονομεύουν εκτός από τα εργασιακά δικαιώματα μας, το ίδιο το μέλλον του Οργανισμού.

Το γεγονός πως η διοίκηση δεν είχε προβλέψει απαραίτητο κονδύλι στο προϋπολογισμό του 2014, για πρόσληψη εποχικού προσωπικού είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Το γεγονός πως στο πενταετές Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο 2013-2014 προβλέπεται μείωση του μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ και σταδιακή κατάργηση του θεσμού πρόσληψης εποχικού προσωπικού είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Το γεγονός πως δεν προέβλεψαν τις αναμφισβήτητες υπηρεσιακές ανάγκες σε προσωπικό, ώστε να κάνουν έγκαιρα προγραμματισμό προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Το γεγονός πως τις αποφάσεις για την διενέργεια των διαγωνισμών και την ανάθεση των προσλήψεων σε εργολάβους τις λαμβάνει το συμβούλιο διεύθυνσης και όχι το ΔΣ του ΕΛΤΑ, είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Το γεγονός πως γίνονται τρεις διαγωνισμοί, αντί για έναν, είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
Το γεγονός πως αυτό το προσωπικό που θα φέρουν οι εργολάβοι επιλέγεται με κριτήρια που δεν γνωρίζει κανείς και δεν γίνονται αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Το γεγονός πως για να βρεθούν χρήματα προκειμένου να ανατεθούν τα έργα(;) διαλογής-διανομής- θυρίδων συναλλαγής σε εργολάβους (!), οι οποίοι θα φέρουν δικό τους προσωπικό να δουλέψει, κόβονται οι πρόσθετες αμοιβές (Σάββατα, νυκτερινά, υπερωρίες, εξαιρέσιμα κλπ) του μόνιμου προσωπικού, είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Το γεγονός πως ανοίγει διάπλατα η Κερκόπορτα ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων στα ΕΛΤΑ, με τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια!
Το γεγονός πως βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και οι διαγωνισμοί για την επιλογή των εργολάβων θα γίνουν στις 7 Αυγούστου και το προσωπικό που θα …φέρουν οι Εργολάβοι θα ξεκινήσει να έρχεται …αργότερα, γίνεται για να πάρουμε τις καλοκαιρινές(!!!) κανονικές άδειες, είναι επίσης μια ασήμαντη λεπτομέρεια!

Το γεγονός πως όλα αυτά γίνονται για το καλό μας, είναι όμως μια σημαντική λεπτομέρεια που εμείς αδυνατούμε να την καταλάβουμε! 
Το καταλαβαίνει μόνο η ΠΟΣΤ, ή οποία υιοθετεί και στηρίζει τα πάντα! 
Εμείς οι οπισθοδρομικοί, οι κρατιστές δεν συνειδητοποιούμε τις αγωνιώδεις προσπάθειες της διοίκησης να λύσει(;) ένα πρόβλημα που η ίδια με τους συνδιοικούντες δημιούργησαν! 

Ας έχουν όλοι υπόψη τους πως έχουν γνώση οι φύλακες και δεν θα αφήσουν τον ΕΛΤΑ να γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Θα το συνειδητοποιήσουν σύντομα.