15 Απρ 2014

Τα ΕΛΤΑ τίμησαν την απεργία των «TΤΤ»

Τη μαζική απεργιακή κινητοποίηση της 14ης Απριλίου 1942 τίμησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στην Πλατεία Κοτζιά.Όλα ξεκίνησαν το 1942, με την Ευρώπη να βρίσκεται κάτω από τον ζυγό των Γερμανών Ναζί. Ένας διανομέας χάνει τις αισθήσεις του στο...
Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας, το Μέγαρο Μελά. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται γύρω του. Η απεργία, στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν τα τρία «T» (Ταχυδρομεία-Τηλεγραφεία-Τηλεφωνεία), επεκτάθηκε μέσα σ’ ένα 24ωρο σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα στην Αθήνα της Κατοχής.Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του πανευρωπαϊκού εργατικού κινήματος.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σήμερα επιδίδουν μια επιστολή που άργησε πολλά χρόνια. Ίσως γιατί θεωρούνταν ενδοοικογενειακή υπόθεση που μπορούσε να περιμένει».

















Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κ. Κωστής Μελαχροινός, άνοιξε την εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Κοτζιά για να αποτίσουν φόρο τιμής στους «Τριατατικούς» εργαζόμενους στα Ταχυδρομεία-Τηλεγραφεία-Τηλεφωνεία του 1942, με πρωτοβουλία των οποίων ξεκίνησε η πρώτη απεργία στην σκλαβωμένη Ευρώπη.














Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, έκανε λόγο για τη σημασία της ιστορικής παρακαταθήκης που άφησαν οι «Τριατατικοί» του 1942 τονίζοντας ότι «οι σημερινοί Ταχυδρομικοί, πρωταγωνιστές της ζωής και συνεχιστές της δράσης, δεν ξεχνούνε και τιμούν όλες τις ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν από τους συναδέλφους τους στη διάρκεια των 186 χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων».



Ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος καθ. Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), έκανε την ιστορική τεκμηρίωση της εκδήλωσης και τιμήθηκε συμβολικά για τη δράση του πατέρα του, Κώστα Νικολακόπουλου, που σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής, η οποία διοργάνωσε την απεργία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθήνας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Γιώργος Αρσένης, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ο κ. Φώτης Προβατάς, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων, ο κ. Νίκος Κόκκινος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Αθανάσιος Μπούρας Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β’ Αθήνας, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ κ. Θανάσης Δανούσης, ο Πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Παναγιώτης Κούτρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νέου ΤΤ κ. Αντώνης Δεληχάτσιος, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων και πλήθος κόσμου.


 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε εντοίχιση αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας ενώ στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκε αρχειακό υλικό των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) καθώς και πρωτότυπο υλικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων (φωτογραφίες, εφημερίδες, αποκόμματα βιβλίων κα)

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την ευκαιρία της επετείου, εξέδωσαν και κυκλοφορούν σήμερα, ειδικό συλλεκτικό άλμπουμ με επετειακό γραμματόσημο και ειδικό φάκελο με αναμνηστική σφραγίδα.
πηγή : Ελληνικά Ταχυδρομεία
Πηγή:http://taxydromeio.gr