2 Ιαν 2014

Ενημέρωση για την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε την Τρίτη και εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς Συναδέλφους, αναφορικά με την κατάθεση αίτησης στις ΔΟΥ για επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης, ψάξαμε το θέμα και σας μεταφέρουμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε.
Το θέμα ξεκίνησε την Δευτέρα από την ....
Καβάλα, όταν κυκλοφόρησε μεταξύ των εκπαιδευτικών η πληροφορία ότι: 
α) κάποιοι κέρδισαν κάποιο δικαστήριο σχετικά με τη αντισυνταγματικότητα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, και
β) ότι στις 31/12 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης προς τις Δ.Ο.Υ. για την επιστροφή της εισφοράς που παρακρατήθηκε παράνομα και αντισυνταγματικά από τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών. 
Έτσι ξεκίνησαν μαζικές αιτήσεις εκπαιδευτικών (αλλά και άλλων μισθωτών)  στις ΔΟΥ για να επιστραφεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από 1/1/2011 έως και 31/12/2013.
Το επείγον της όλης κίνησης είχε να κάνει με το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου έχουμε παρέλευση της τριετίας, οπότε και δε θα μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν την επιστροφή για την παρακράτηση του 2011. Με την εν λόγω αίτηση κατοχυρώνουν οι αιτούντες το δικαίωμα της μη παραγραφής για την παραπάνω τριετία σε περίπτωση που δικαιωθούν από τα δικαστήρια και επιστραφούν τα χρήματα. 

Ουδείς γνωρίζει, εάν η αίτηση έχει λόγο ύπαρξης, αφού οι σχετικές προσφυγές βρίσκονται στα δικαστήρια. Αν κάποιος δικαιωθεί, είναι πιθανό να δοθεί πίσω η εισφορά για όλους ή μόνο για όσους προσέφυγαν. Αγνωστο! 2. Κανείς δεν ξέρει αν η αίτηση αφορά μόνο στο 2011 ή και στα δύο επόμενα έτη. Αν δηλαδή το ποσό ανέρχεται σε περίπου 200 ή σε περίπου 600 ευρώ ή σε λιγότερα ή σε περισσότερα….

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτικοί – Ταλαιπωρία, άγχος, αγωνία στην Εφορία, για μια αίτηση με αβέβαιο μέλλον | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ


Ουδείς γνωρίζει, εάν η αίτηση έχει λόγο ύπαρξης, αφού οι σχετικές προσφυγές βρίσκονται στα δικαστήρια. Αν κάποιος δικαιωθεί, κανείς δεν γνωρίζει αν δοθεί πίσω η εισφορά για όλους ή μόνο για όσους προσέφυγαν.  
Για να έχετε μια ολοκλρωμένη εικόνα σας παραθέτουμε την νομική άποψη της κυρίας Μαρίας-Μαγδαληνής Τσίπρα, νομικής συμβούλου της ΔΟΕ (πηγή: esos.gr)

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΔΟΕ
Αθήνα, 31-12-2013
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:
1) Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.
2) Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.
3) Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων. 
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα
Νομική Σύμβουλος ΔΟΕ 
 
Μετά από αυτά, νομίζουμε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε διαρροές τέτοιου τύπου και εν τέλει ο καθένας έχει κρίση κι ας αποφασίζει τι θέλει να κάνει, με βάση όμως επίσημη πληροφόρηση και όχι με ενημέρωση "ράδιο αρβύλα".
Αν ήταν με προσφυγές στα δικαστήρια να μας επιστρέψουν αυτά που μας πήραν με τα μνημόνια θα ήταν πολύ εύκολο πράγμα η διεκδίκησή τους! Σας έχω πει πολλές φορές να μην δίνετε βάση σ ό,τι “κυκλοφορεί” ο καθένας στο διαδίκτυο ,αλλά να το αξιολογείτε πρώτα. Όποιος λοιπόν είχε τη “φαεινή” ιδέα να στείλει τον κόσμο ,παραμονή πρωτοχρονιάς στις Δ.Ο.Υ για να πάρουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης τι να πω…του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Επιβεβαίωσε απλά πως ό,τι κι αν γράψεις ό,τι κι αν πεις στο διαδίκτυο γίνεται αμέσως πιστευτό. Για το θέμα θα αναρτήσει σε λίγο η ΔΟΕ γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου!

Διαβάστε περισσότερα: Σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης και αιτήσεις, παραμονή Πρωτοχρονιάς ! (Σ.Σ: Ελύθη το μυστήριο…) | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης ουδείς γνωρίζει προς το παρόν να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας γι αυτό το θέμα. Ούτε στη ΔΟΕ ούτε στην ΑΔΕΔΥ. Ούτε νομικοί σύμβουλοι που ρώτησα.

Διαβάστε περισσότερα: Σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης και αιτήσεις, παραμονή Πρωτοχρονιάς ! (Σ.Σ: Ελύθη το μυστήριο…) | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ