17 Οκτ 2013

Συγχωνεύονται 60 ασφαλιστικοί κλάδοι – Νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ – Τι θα γίνει με τα ανεξάρτητα Ταμεία



- Οι ενιαίες εισφορές κόβουν τις συντάξεις πρώην υπαλλήλων ΔΕΚΟ και Τραπεζών
- Μεγάλες μειώσεις στον ΟΑΕΕ για να μην έρθει το “κραχ” στο ταμείο
- Πως θα εφαρμοστούν από το 2014 οι ....
αυτόματες μειώσεις 20% στις συντάξεις

Μόνο μειώσεις έχει να φέρει το νέο ασφαλιστικό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ σχεδόν όλων των ασφαλισμένων σε κάθε ταμείο. Το νέο ασφαλιστικό έρχεται με οκτώ βασικές αλλαγές και αλλάζει τα δεδομένα. Αρχή από το 2014 με μειώσεις που φτάνουν ως και το 20%.

Μια από τις βασικές αλλαγές που έρχονται αφορά στη συγχώνευση των 60 ασφαλιστικών κλάδων που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί στα βασικά Ταμεία ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΕΤΑΠ ΜΜΕΟΓΑ Δημόσιο και ΝΑΤ.

Παράλληλα θα ξεκινήσει σε όλα τα ταμεία το ενιαίο σύστημα εισφορών από το 2014.

Ως και 20% οι μειώσεις που έρχονται το 2014

Και μόνο αυτό αρκεί για να φέρει μεγάλες μειώσεις στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, ενώ μεγάλες αναμένεται να είναι και οι μειώσεις στον ΟΑΕΕ που βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου του υπαλλήλου.

Θα δημιουργηθεί ανά ταμείο ένα ενιαίο λογιστήριο έτσι ώστε από το 2014 να έρθουν και οι αυτόματες μειώσεις βάσει το νέου υπολογισμού που θα κινηθούν κοντά στο 20%.

Το κράτος θα διασφαλίζει μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ

Παράλληλα θα έρθει και ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο με βάσει μια σειρά από παράγοντες και φυσικά ανάλογα με τα οικονομικά του Ταμείου που θα σημάνει και διαφορετικό εφάπαξ ανά... έτος!

Θέσπιση της βασικής σύνταξης που θα επιδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους και θα είναι στα 360 ευρώ με τα ποσά από 'κει και πάνω να... παίζουν ανά ταμείο με βάση τα οικονομικά του.
 
Πηγή: newsit.gr