15 Σεπ 2011

Εργασιακή εφεδρεία στα ΕΛΤΑ ; ; ;

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα έρευνας της παράταξης μας καθαρά για λόγους ενημέρωσης σας και μόνο.  
Επ' ουδενί δεν αποτελεί προτροπή ούτε για...
επίσπευση των διαδικασιών συνταξιοδότησης όσων έχουν τις προϋποθέσεις, ούτε για επιπλέον παραμονή στην εργασία.
Αυτή η απόφαση είναι καθαρά προσωπική και αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπιστεί με προχειρότητα και βιασύνη.

Κατ' αρχήν ο ΕΛΤΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη λίστα της Ειδικής Γραμματείας Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που περιλαμβάνει τις πρώτες 151 Δημόσιες Επιχειρήσεις  οι οποίες είναι υποχρεωμένες μέχρι 26/9/2011 να υποβάλλουν στο υπουργείο οικονομικών καταστάσεις με το 10% του προσωπικού τους, που πρόκειται να ενταχθεί άμεσα στη εργασιακή εφεδρεία.

Σύμφωνα με χθεσινή είδηση  υπάρχει και δεύτερη λίστα  με 390 οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου από τις οποίες έχει ζητηθεί να προσκομίσουν στοιχεία  για το προσωπικό, τους ισολογισμούς,  κ.α. και που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία  σε δεύτερη φάση.

Και στην δεύτερη λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΕΛΤΑ.

Εδώ όμως το πράγμα έρχεται και μπερδεύει, αφού σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες μας η Διοίκηση του οργανισμού έχει ήδη λάβει την σχετική επιστολή και ετοίμασε λίστα  καταγραφής  του προσωπικού σε ότι έχει να κάνει με την υπηρεσιακή αρχαιότητα - πόσο κοντά είναι κάποιος στην συνταξιοδότηση - , τις ακαδημαϊκές γνώσεις, την οικογενειακή κατάσταση, τον κλάδο και τη θέση εργασίας κλπ.

Πιθανότατα στην εισαγωγή ή όχι προσωπικού του ΕΛΤΑ στην εργασιακή εφεδρεία θα παίξει καταλυτικό ρόλο η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Γιατί θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός πως τα ΕΛΤΑ το 2010 ήταν κερδοφόρα και τα αποτελέσματα του επταμήνου είναι θετικά (γεγονός βέβαια που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις περικοπές δαπανών) και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο σχετικό  Προεδρικό Διάταγμα  αναφέρεται  πως το πλεονάζον προσωπικό των  νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου  του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005  θα υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία (Ο ΕΛΤΑ ανήκει στο κεφάλαιο Β';). Επίσης αναφέρονται οι παράγοντες και τα μόρια που θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις εισαγωγής ενός εργαζόμενου στην εργασιακή εφεδρεία.
Μπορείτε να διαβάσετε το Προεδρικό διάταγμα (εδώ)

Εκεί που δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα, εφόσον ενταχθεί προσωπικό του ΕΛΤΑ στην εργασιακή εφεδρεία, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ζήτημα απόλυσης μετά την πάροδο του ενός έτους της εφεδρείας, είναι αφενός ο μειωμένος μισθός κατά 40% που θα λαμβάνει και αφετέρου η αντίστοιχη μείωση που θα προκύψει στην σύνταξη που θα λάβει στη συνέχεια.

Ανεξάρτητα όμως από όσα σας γράφουμε παραπάνω, που έγινε για καθαρά λόγους ενημέρωσης, 
επιτέλους !!!  για το καλό όλων μας!!! θα πρέπει οι πλειοψηφικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ΠΟΣΤ να ξυπνήσουν από τον διετή λήθαργο και την κατάσταση συνδικαλιστικής ύπνωσης, απραξίας και τελικά αποδοχής των πάντων και όλοι μαζί σε συνεννόηση με άλλους χώρους να αντιδράσουμε δυναμικά και να σταματήσουμε την πρωτοφανή αντεργατική κυβερνητική λαίλαπα που ισοπεδώνει τα πάντα.