11 Μαΐ 2011

Εκτός στόχου το έλλειμμα και δραματική μείωση εσόδων το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2011



Δραματική είναι η εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2011, την...
ώρα που και το έλλειμμα και τα έσοδα κινούνται εκτός των στόχων που έχουν προβλεφθεί.
Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 7,23 δις. ευρώ έναντι 6,37 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο, ενώ κινήθηκε πολύ πάνω από το στόχο των 6,92 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο τετράμηνο, ενώ δραματική είναι και η συρρίκνωση των δημόσιων εσόδων, που υπολείπονται κατά πολύ του αρχικού στόχου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2011 του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του Κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 7.235 εκατ. € έναντι στόχου 6.924 εκατ. € και ελλείμματος 6.371. εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Μείωση κατά 973 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι συνολικές δαπάνες, έναντι στόχου 23.292 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα υστερούν έναντι του στόχου των 16.368 εκατ. ευρώ κατά 1.284 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη η υστέρηση των εσόδων
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.460 εκατ. € και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,2%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται στη μεγαλύτερη περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, την ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 108,6% ή κατά 325 εκατ. €.
Τα έσοδα τετραμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.
Αυξημένες οι δαπάνες κατά 3,4%
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 477 εκατ. €. Αντίθετα οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,9% ή κατά 153 εκατ. €. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ,τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. €.
Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
Πηγή: http://www.newscode.gr/