31 Ιαν 2010

Όλα δείχνουν Βουρνά - Παπασπυρίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα στα ΕΛΤΑ.

Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο για τοποθέτηση νέας διοίκησης στα ΕΛΤΑ, όλα δείχνουν πως επιβεβαιώνονται οι χθεσινές πληροφορίες που σας δώσαμε.





Την θέση του προέδρου του ΔΣ θα καταλάβει ο κ. Πάνος Βουρνάς, γνωστός σε εμάς τους παλαιότερους από την πενταετή θητεία του (1984-1989) στην θέση του Γενικού Διευθυντή στον οργανισμό (τότε δεν υπήρχαν διευθύνοντες σύμβουλοι).

Σε νεότερη ανάρτηση μας θα σας παρουσιάσουμε το βιογραφικό του.




Την θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο κ. Αλέξανδρος Παπασπυρίδης.

O Αλέξανδρος Παπασπυρίδης γεννήθηκε στην Νάπολη της Ιταλίας το 1963. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και ακολούθησε σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Imperial College of Science & Technology, University of London στη Μ. Βρετανία απ’ όπου έλαβε το B.Sc.(Eng.) Electrical Engineering, Ph.D. in Electrical Engineering στη σχεδίαση VLSI κυκλωμάτων & M.Sc.(Econ) in Management με ειδίκευση το Project Management.
Έχει εργασθεί ως post-doctoral research associate στο Imperial College στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εργαλείων σχεδίασης mixed analogue digital integrated circuits, ως μεταδιδακτορικός βοηθός στον Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε θέματα σχεδίασης τηλεπικοινωνιακών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, λογισμικού διαχείρισης ευρυζωνικών δικτύων καθώς και στο project management ερευνητικών προγραμμάτων. Στη συνέχεια εργάσθηκε στον τομέα της ανάπτυξης εργαλείων λογισμικού fuzzy logic για εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Starcom Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.
Από τον Οκτώβριο του 2003 έως το Σεπτέμβριο 2004 υπήρξε Διευθυντής του Τμήματος Πωλήσεων Τηλεπικοινωνιακών Φορέων (Carrier Wholesale) στη Vivodi Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.
Από το 2005 είναι Γενικός Διευθυντής Εμπορικών Θεμάτων.


Πηγή για Αλ. Παπασπυρίδη :
http://www.info-com.gr/?action=article&id=97

30 Ιαν 2010

Έχει ένα φεγγάρι απόψε ! ! ! ! ! !

Για τους ρομαντικούς φίλους μας.

Η αποψινή πανσέληνος είναι φανταστική.

Το φεγγάρι βρίσκεται πολύ κοντύτερα στην γη, από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο.

Η ξαστεριά στην Αθήνα επιτρέπει να απολαύσετε την καταπληκτική εικόνα.

Αν τύχει δε, να είσαστε και ερωτευμένοι, είναι σκέτη μαγεία!!

29 Ιαν 2010

Για όσους δεν κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο ποιητής το μεσημέρι, στην προηγούμενη ανάρτηση μας, να η απάντηση ! ! ! ! !


Ευχαριστούμε τον φίλο Νίκο που μας έστειλε την είδηση!

Αντιγράφουμε από: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Επιτέλους, ένα στέλεχος του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, το στέλεχος του ΠΑΚ Ιταλίας Πάνος Βουρνάς επικεφαλής στα ΕΛΤΑ!

Ανακούφιση προκαλεί στους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ η είδηση που "κυκλοφορεί", πως θα τοποθετηθεί επικεφαλής στα ΕΛΤΑ το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Βουρνάς.
Ο Πάνος Βουρνάς έχει πίσω του την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Στέλεχος του ΠΑΚ Ιταλίας, ήταν μαζί με τον καθηγητή Χρήστο Στρεμμένο και άλλους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο άνθρωπος που λειτούργησε τον παράνομο ραδιοσταθμό του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος!

Καλή επιτυχία σύντροφε Πάνο!

Που να γυρνάς, που να . . .ρνάς ! ! !

Όσο δεν τοποθετείται νέα διοίκηση στα ΕΛΤΑ, οι φήμες και τα ονόματα των υποψηφίων δίνουν και παίρνουν.
Τελευταία ακούγεται το όνομα ενός πολύ παλιού μας γνώριμου για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Δεν θα μπούμε στην αναπαραγωγή των φημών που ακούγονται, θα σιγοτραγουδήσουμε όμως το ρεφρέν ενός παλιού τραγουδιού του Π. Γαβαλά:

Που να …ρνάς που να …ρνάς ! ! ! !
Και που τις ώρες σου περνάς .
. . . .

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ

Γράφει ο Χρήστος Μπούφης:

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010, ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν και η Πορεία στα ΕΛΤΑ ( ούτε κουβέντα για τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ) καθώς και για τις Αποφάσεις επί του εξωδίκου που στάλθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2009, προς τους Υπουργούς….

Η Παράταξη της ΠΑΣΚΕ, άκουσον άκουσον, πρότεινε να εκδοθεί Ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους - Συναδέλφους και να τους ενημερώνει για τις εξελίξεις στον ΕΛΤΑ ( ούτε κουβέντα για τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ) και παράλληλα να κάνει παράσταση στο αρμόδιο Υπουργείο για την καθυστέρηση τοποθέτησης νέας διοίκησης και να διοργανώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα….

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Ήθελα να ήξερα: Ποιος δουλεύει ποιόν……

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που εξέδωσε η Ομοσπονδία μας (ΠΟΣΤ) λίγες ημέρες πριν το Διοικητικό Συμβούλιο, με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2010, μήπως το ξέχασαν;

Τα ίδια ακριβώς δεν έλεγαν και σε αυτό:

«Αν δεν υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, οργανώνουμε Συνέντευξη Τύπου και συγκεκριμενοποιούμε τις αποφάσεις των οργάνων μας για τις μορφές των κινητοποιήσεων».

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Ήθελα να ήξερα: Όταν γράφουν «αν δεν υπάρξουν άμεσα εξελίξεις»….. τι ακριβώς εννοούν;

Αγνοούν μήπως ότι έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από τότε που το κόμμα τους βρίσκεται στη Κυβέρνηση και δεν έχει γίνει τίποτε….

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Ήθελα να ήξερα: Γιατί άραγε δεν έγινε δεκτή η πρόταση που έκανε η Παράταξης του ΠΑΚ που έλεγε:

« Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο να πραγματοποιηθεί παράλληλα συγκέντρωση εργαζομένων έξω από αυτό ..»

Ακόμη έμαθα ότι προτάθηκε από την Παράταξη της ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ και συζητήθηκε και ένα άλλο σοβαρό θέμα, ότι:

Δεν πρέπει κανένας Συνδικαλιστής να κατέχει πάνω από μία αμειβόμενη ( έμμισθη ) θέση… όπως εκπροσώπηση σε Δ.Σ., στο ΤΕΑ, στο ΚΕΚ κ.λ.π.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Ήθελα να ήξερα: Υπάρχουν στην Ομοσπονδία μας, Συνδικαλιστές που κατέχουν πάνω από μία αμειβόμενη - έμμισθη θέση;

Και αν υπάρχουν… ποιοι είναι αυτοί… γιατί δεν τους λένε με το όνομά τους;

Γιατί δεν μας λένε πόσα χρήματά, και απο πού, παίρνει ο καθένας;

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Μακάρι οι εκπρόσωποί μας στην ΠΟΣΤ να ενδιαφέρονταν για τα προβλήματά του ΕΛΤΑ και των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, για τα προβλήματα που μας απασχολούν σήμερα, όπως ενδιαφέρονται για τις εκλογές που γίνονται στα Σωματεία.

Εκεί πρέπει να τους δείτε τι ενδιαφέρον δείχνουν, σπάνε τα τηλέφωνα των Συναδέλφων…. μέχρι επισκέψεις μέσα στη νύχτα κάνουν, στα σπίτια των εργαζομένων προκειμένου να τους πείσουν να ψηφίσουν αυτούς και όχι τους άλλους….

Όσο για τα χρήματα που ξοδεύονται στις μετακινήσεις των συναδέλφων προκειμένου να μεταβούν στο τόπο διεξαγωγής των εκλογών και να τους ψηφίσουν….

Αν κρίνω από τις εκλογές που έγινα πριν λίγους μήνες στα Δωδεκάνησα,

τι να σας πω… καλύτερα να μην ανοίξω το στόμα μου….

Όλα τα χρήματα του Σωματείου ξοδεύτηκαν, παρά το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου, να μην δοθούν χρήματα για το σκοπό αυτό….

Και όμως εκτός από αυτά, πάνω από 5.000 € ξοδεύτηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όσον αφορά την προέλευση των χρημάτων .. και πάνω από όλα τα χρήματα δόθηκαν, χωρίς οι μετακινούμενοι Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία, ( εισιτήρια- αποδείξεις διαμονής – διατροφής κ.λ.π.) προκειμένου να πάρουν τα ανάλογα χρήματα που ξόδεψαν…..

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί το γεγονός ότι αν στο νησί της ΚΩ στήνονταν κάλπη για να ψηφίσουν οι Συνάδελφοι από την ΚΩ και τα γύρω νησιά, τα έξοδα θα ήταν μηδαμινά….. και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν άσκοπα, θα μπορούσαν να έχουν δοθεί στα Σωματεία για τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις…..

Αναρωτηθείτε λοιπόν γιατί το έκαναν…

Απαντήστε μας εσείς Κύριοι εκεί στη ΠΟΣΤ, γιατί το κάνατε;

Μήπως , λέω μήπως για να μην σας ξεφύγει κανένας ψήφος;

Πληροφοριακά σας γνωρίζω ότι την ημέρα των εκλογών, κάποιος νέος Συνάδελφός μας, ο οποίος ψήφιζε για πρώτη φορά, όταν πήγε να ψηφίσει και η εφορευτική επιτροπή πήγε να του έδωσε τα ψηφοδέλτια όλων των Παρατάξεων, αυτός μπροστά στη Δικαστική Αντιπρόσωπο, έβγαλε από την τσέπη του το φάκελο με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο και είπε : δεν τα χρειάζομαι αυτά, έχω τον δικό μου φάκελο……

Για όποιον έχει αμφιβολίες για όλα αυτά που γράφονται παραπάνω….

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…..

Αγαπητοί Ιθύνοντες της Εργατικής Τάξης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, σε όποια Παράταξη και αν ανήκετε….. αναθεωρήστε τις ιδέες σας και σταθείτε στα πραγματικά προβλήματα των Εργαζομένων…

οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί υπάρχουν, τα προβλήματα των Εργαζομένων υπάρχουν και κάθε μέρα που περνά μεγαλώνουν….

Σταματήστε λοιπόν να φλυαρείτε, σταματήστε τα παρασκήνια, σταματήστε να παίζετε με την νοημοσύνη των συναδέλφων, σταματήστε να εκφυλίζετε τους θεσμούς, τις ανθρώπινες αξίες, σταματήστε να μας οδηγείτε σε έναν σάπιο και ιδιοτελή Συνδικαλισμό…..

Και μια τελευταία πρόταση :

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και έρχονται ακόμη δύσκολες ημέρες…

Οι κρατήσεις υπέρ της Ομοσπονδίας που μας γίνονται κάθε μήνα, μήπως πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ.

Καλό Σαββατοκύριακο. - Χρήστος Μπούφης

"Θα απεργήσουμε αν μας κόψετε τους 16 μισθούς"

Πηγή:http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=12754&catid=3

ΦΩΤΟ EUROKINISSI


Με απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες αφήνουν ανοιχτό να απαντήσουν οι υπάλληλοι της Βουλής,

σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο μισθολογικό τους καθεστώς.

«Το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι της Βουλής δέχονται μια ανελέητη επίθεση με υποβολιμαία δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ που λένε ότι είμαστε προνομιούχοι.
Δεν είμαστε προνομιούχοι και δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση μείωση των μισθών ή περικοπές των επιδομάτων μας»
, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, Βασίλης Θώδας κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας τους, παρουσία του Προέδρου της Βουλής.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος πάντως τους προειδοποίησε πως θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα. «Σε αυτή την οικονομική κρίση όλοι πρέπει να εκπέμψουμε μήνυμα ουσιαστικό. Να συνεισφέρουμε όλοι για να βγούμε από την κρίση. Αλλωστε οι βουλευτές έδωσαν πρώτοι το παράδειγμα. Δεν θα αφήσω την επίθεση σε βάρος σας αλλά δεν θέλω και κάποιοι να είναι προνομιούχοι» τους είπε χαρακτηριστικά, στο σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση τους.

Να θυμίσουμε ότι οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν ειδικού μισθολογικού καθεστώτος, καθώς είναι οι μόνοι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα που λαμβάνουν 16 μισθούς ετησίως.


Από το παραπάνω δημοσίευμα, μας δημιουργήθηκε η εξής απορία:

Οι συνάδελφοι υπάλληλοι του ΕΛΤΑ που εργάζονται στο Ταχυδρομείο της Βουλής, παίρνουν και εκείνοι 16 μισθούς;;;;;
Θα μπει στο κόπο κάποιος από εκείνους που γνωρίζουν να απαντήσει, ή να το ψάξουμε μόνοι μας;;;;;;

Mην τρέχετε λεμε!

Σήμερα είναι Παρασκευή, η τελευταία εργάσιμη μέρα της εβδομάδας, έρχεται Σαββατοκύριακο και έχουμε καλύτερη διάθεση και ασχολούμαστε με περισσότερο ανάλαφρα θέματα. (όχι πως η υπερβολική ταχύτητα είναι ανάλαφρο θέμα)
Έχουμε λύσει όλα τα σοβαρά προβλήματα, ή έχουμε αποδεχτεί την μοίρα που έχουν ορίσει άλλοι για μας και το διασκεδάζουμε ! Τρομάρα μας ! ! !

Αν πάτε κάπου με το αυτοκίνητο, να θυμάστε:

Πηγή: http://asimonis.wordpress.com/

Η καλή εικόνα

http://pitsirikos.blogspot.com/

Λένε πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναλυτές -το είπε και ο Παπανδρέου- πως τα μπλόκα των αγροτών κάνουν κακό στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αφενός το πρόβλημά μας είναι η κακή εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και αφετέρου άλλη δουλειά δεν έχουν οι ξένοι από το να ασχολούνται με τα μπλόκα των αγροτών στην Ελασσόνα.

Εδώ και μήνες, ο ξένος Τύπος γράφει πως οι Έλληνες είναι λωποδύτες, ψεύτες και κλέφτες.

Οπότε, για ποια εικόνα μιλάνε;

Ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα - Η ιστορία της κούκλας από αλάτι!

Μια μέρα, ρώτησε τον Νασρεντίν ένας μαθητής του:

- Πες μου δάσκαλε: Πώς θα μπορούσες να περιγράψεις τη δουλειά ενός αναζητητή της Αλήθειας;
Ο Νασρεντίν κοίταξε για λίγο σιωπηλός τον μαθητή του κι ύστερα χαμογέλασε πονηρά και του είπε:...

- Σαν την ιστορία της κούκλας από αλάτι.
- Δηλαδή; ρώτησε ο μαθητής απογοητευμένος, νομίζοντας ότι ο δάσκαλός του τον κοροϊδεύει.
- Άκου την ιστορία, λοιπόν, είπε ο Νασρεντίν, όχι όμως με τ’ αυτιά σου, αλλά με την καρδιά σου.

Και να η ιστορία που είπε ο Μουλά Νασρεντίν στον μαθητή του:

«Μια κούκλα φτιαγμένη από αλάτι, ψάχνοντας να βρει την αλήθεια για το τι τέλος πάντων ήταν, ταξίδεψε χιλιάδες μίλια στεριάς, μέχρι που έφτασε και σταμάτησε στην άκρη της θάλασσας. Έμεινε ακίνητη κοιτάζοντας μαγεμένη εκείνη την υγρή κινούμενη μάζα που δεν έμοιαζε με τίποτα από όλα όσα είχε δει ως τότε και δεν ήξερε το όνομά της.

- Τι είσαι εσύ; ρώτησε η κούκλα από αλάτι τη θάλασσα.

- Έλα μέσα και δες μόνη σου, απάντησε η θάλασσα με ένα χαμόγελο καλοσύνης κι αγάπης.
Έτσι, η κούκλα από αλάτι προχώρησε, τσαλαβουτώντας στα νερά, προς τα μέσα. Όσο πιο βαθιά προχωρούσε, τόσο περισσότερο διαλυόταν μέχρι που έμεινε ένα μικρό κομματάκι από αυτή. Πριν διαλυθεί και το τελευταίο αυτό κομμάτι της και γίνει ένα με τη θάλασσα, η κούκλα από αλάτι πρόλαβε και φώναξε με θαυμασμό, μεθυσμένη από μια αλλόκοτη και πρωτόγνωρη χαρά.

- Τώρα ξέρω τι είμαι! ».


Σχόλιο..
Η ενσωμάτωση προϋποθέτει να καταλάβουμε το μέγεθός μας.
Τότε το «εγώ» υποπολαπλασιάζεται, σχεδόν μηδενίζεται και προφανώς όπως η κούκλα έκανε, αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια… που δεν είναι άλλη από το ότι, η αλήθεια σε κάνει να νιώθεις τόσο μικρός.

Για να καταλάβετε με ένα παράδειγμα που μπορεί να κατανοήσουμε και εμείς χωρίς να διαλυθούμε σε θάλασσες…
… σκεφτείτε το μέγεθός μας (2 μέτρα στρογγυλεύοντας προς τα άνω…), σε σχέση με ένα σύμπαν που διαστέλλεται εκατομμύρια έτη φωτός την μέρα…

(για τους μη θετικής κατεύθυνσης φίλους, θυμίζουμε…
ένα έτος φωτός= η απόσταση που διανύει κάτι που τρέχει με 300.000 χλμ/δευτερόλεπτο για ένα χρόνο! )

Σε ένα δευτερόλεπτο επτά φορές τον γύρο της γης. Σε ένα χρόνο τι απόσταση μας κάνει; Σκεφτείτε λοιπόν τι απόσταση είναι τα εκατομμύρια έτη φωτός, τα οποία «μεγαλώνει» το σύμπαν μας, καθημερινά….

Και εμείς με μήκος 1,5-2 μέτρα έχουμε και εγωισμό τρομάρα μας…

Έρευνα εκπαιδευτικών αναγκών από το ΚΕΚ ΕΛΤΑ


Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων στο Ταχυδρομείο πραγματοποιεί το ΚΕΚ ΕΛΤΑ μέσα από την ιστοσελίδα του.


Μπείτε στην διεύθυνση:
http://www.kek-elta.gr/ και πείτε την άποψη σας.


Η γνώμη σας σίγουρα θα βοηθήσει την διοίκηση της θυγατρικής εταιρίας, να διαμορφώσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα προγράμματα εκπαίδευσης.

Η έρευνα περιλαμβάνει:


Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα σας ενδιαφέρει περισσότερο ?
Αν σας ενδιαφέρει κάποιο άλλο θέμα μπορείτε από τη σελίδα "Επικοινωνία" να το προτείνετε.

"Οταν κοιτας απο ψηλα …"



http://asimonis.wordpress.com/

28 Ιαν 2010

Γεν. Διευθυντής στο ΤΤ ο Ανδρέας Ταπραντζής

Πήρε τέλος το σενάριο που ήθελε να αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στα ΕΛΤΑ ο Ανδρέας Ταπραντζής.


Τοποθετήθηκε στην θέση του Γενικού Διευθυντή Λειτουργικών Υπηρεσιών (Chief Operating Officer) στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.



Ο Ανδρέας Ταπραντζής ξεκίνησε τη συνεργασία του με τα ΕΛΤΑ το 2001 ως Διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης. Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου Διοικητικού Συμβουλίου και Εντεταλμένου Συμβούλου της θυγατρικής εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε. και ακολούθως τη θέση του Olympic Project Manager του προγράμματος Μεγάλης Εθνικής Χορηγίας των ΕΛΤΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.

Τον Απρίλιο του 2003, προήχθη σε Γενικό Διευθυντή της Επιχειρησιακής Μονάδας Επιστολικού Ταχυδρομείου κα, δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στα ΕΛΤΑ μέχρι τον περασμένο Μάϊο.


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7/2/2010


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών που έχει στην δύναμή της 400 οργανώσεις που εκπροσωπούν 600.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, διοργανώνει την ετήσια καθιερωμένη πανηγυρική πολιτιστική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 10.30 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.
Η εκδήλωση την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και η πολιτική ηγεσία του τόπου με την ηπειρωτική Α’ βάθμια και Β’ βάθμια αυτοδιοίκηση, φέτος είναι αφιερωμένη στην Ηπειρωτική Στέγη.
Εκατό περίπου χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την χώρα συμμετέχουν στην εκδήλωση και αποτελούνται κυρίως από νέους και παιδιά, Hπειρωτόπουλα, μαζί με σολίστες της Ηπειρωτικής παραδοσιακής μουσικής, που θα συνοδεύσουν κορυφαίοι Ηπειρώτες τραγουδιστές και παρουσιάζουν ένα τρίωρο υπερθέαμα, που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.
Αναμένεται η προσέλευση των συμπατριωτών μας και φίλων της Ηπείρου να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο κατακλύζοντας για άλλη μια φορά τις κερκίδες του Σταδίου.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης θα επιβραβευθούν ηπειρωτικοί φορείς και πρόσωπα για την προσφορά τους.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι Δημοσιογράφοι Γιώργος Αμυράς και Μαρίνα Τζόκα.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί τελευταία . . . .


ΜΠΗΚΕ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ! ! ! !

27 Ιαν 2010

Συνεδρίαση ΔΣ ΠΟΣΤ 26/11/2010

Πιστοί στην δέσμευση μας να σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στον Ταχυδρομικό κόσμο και παρά το γεγονός ότι έχουμε πενιχρά μέσα υποστήριξης των ενεργειών μας, το πράττουμε.


Η ΠΟΣΤ διαθέτει δική της ηλεκτρονική σελίδα και την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη και θα μπορούσε να προβαίνει στην δημοσιοποίηση προς τους συναδέλφους των θεμάτων που συζητούνται στο Διοικητικό συμβούλιο.

Παρ’ όλα αυτά, για δικούς της λόγους μέχρι σήμερα, δεν το κάνει.

Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με τα παρακάτω θέματα προς συζήτηση:

  1. Ενημέρωση
  2. Διεκδικητικό πλαίσιο
  3. Πορεία ΕΛΤΑ – Αποφάσεις επί του εξωδίκου
  4. Κοινή συμφωνία

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναφέρθηκε:

  1. Στην δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα ο ΕΛΤΑ εξαιτίας της συσσώρευσης των ελλειμμάτων και της μη τοποθέτησης νέας διοίκησης από την κυβέρνηση.
  2. Στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την έγκριση για πρόσληψη εποχικού προσωπικού στο έτος 2010 και που τόσο άμεση ανάγκη έχει ο ΕΛΤΑ σήμερα.
  3. Στην καταβολή του εκλογικού επιδόματος ( θα δοθεί μάλλον αρχές Μάρτη).
  4. Στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Αϊτή (1.500 €).
  5. Στην σύγκληση της Βαλκανικής συνδιάσκεψης, που θα γίνει στην Σμύρνη της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2010.
  6. Στην διενέργεια έρευνας αγοράς νέου παραθαλάσσιου παραθεριστικού
  7. Στην διενέργεια έρευνας για αγορά Η/Υ στα μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΤ (στην αρχή) και στα πρωτοβάθμια σωματεία (στην συνέχεια) για καλύτερη ηλεκτρονική επικοινωνία και ενημέρωση.

Στην συνέχεια παρουσίασε τα αιτήματα του συνδικάτου που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο που θα αποσταλεί στην διοίκηση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Τονίζοντας ότι φέτος λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει η υπογραφή ΣΣΕ έρχεται σε δεύτερη ή Τρίτη μοίρα και προέχει η πορεία του ΕΛΤΑ.


  1. Αυξήσεις μισθών (λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις σημερινές αρνητικές συγκυρίες)
  2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ( Λαμβάνοντας όμως και σ’ αυτή την περίπτωση υπόψη τις αρνητικές συγκυρίες που δεν θα μας επιτρέψουν να καλύψουμε όλα τα κενά και θα πρέπει να καταφέρουμε να σπάσουμε την κυβερνητική θέση περί μη προσλήψεων στο δημόσιο)
  3. Καθορισμό επιπλέον χρονοεπιδόματος, σε όσους συμπληρώνουν 37 χρόνια υπηρεσίας ( μέχρι σήμερα το τελευταίο χρονοεπίδομα δίνεται στα 35 χρόνια)
  4. Διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας των συναδέλφων και των χρημάτων του οργανισμού από το αυξανόμενο κύμα ληστειών.
  5. Να συμπεριληφθεί στο ποσό της αποζημίωσης του νόμου 2112 το ποσό των 500 € που είχε καθοριστεί από την ΣΣΕ του 2008 αλλά έληξε πέρυσι.
  6. Διερεύνηση δυνατότητας για επιπλέον αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικός από τα χρόνια που αναγνωρίζονται σήμερα.

Πιθανόν να λησμονούμε κάποιο θέμα, δεν το κάνουμε από πρόθεση και σίγουρα στα παραπάνω θα προστεθούν και αιτήματα των σωματείων.

Στο τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος πρότεινε να εκδοθεί ανακοίνωση προς τους συναδέλφους, να τους ενημερώνει για τις εξελίξεις στον ΕΛΤΑ και το ΔΣ της ΠΟΣΤ να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο μας για την καθυστέρηση τοποθέτησης νέας διοίκησης και να διοργανώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Το τέταρτο θέμα «κοινή συμφωνία» αφορά την καθιέρωση και στα ΕΛΤΑ της 26ης ημέρας κανονικής άδειας, σε όσους συναδέλφους έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας στον ΕΛΤΑ ή και σε οποιοδήποτε εργοδότη και την ρύθμιση χορήγησης αυτής της επιπλέον ημέρας για τα δυο προηγούμενα χρόνια που ο εργοδότης μας δεν την είχε χορηγήσει στους δικαιούχους (θα πάρουν φέτος δυο επιπλέον ημέρες).

Οι θέσεις της παράταξης μας συνοπτικά επί των θεμάτων συζήτησης, όπως τις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι μας:

Για την πορεία του ΕΛΤΑ και την τραγική οικονομική και λειτουργική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα σας έχουμε γράψει επανειλημμένα και δεν θα σας κουράσουμε.

Για την Συλλογική Σύμβαση εργασίας:

Θεωρούμε απαράδεκτη την θέση εισηγητικά του προέδρου, πως η υπογραφή ΣΣΕ έρχεται σε δεύτερη μοίρα και προέχει η σωτηρία του ΕΛΤΑ. και ρωτούμε:

Για την τραγική ομολογουμένως κατάσταση του ΕΛΤΑ, φταίνε οι εργαζόμενοι; ; ;

Δεν φταίνε οι ασκούμενες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και διοίκησης; ; ;

Δεν φταίει η σημερινή κυβέρνηση που έχει αφήσει χωρίς διοίκηση τον οργανισμό 4 μήνες ; ; ;

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν αυτές τις πολιτικές ; ; ;

Η υπογραφή ΣΣΕ δεν αποτελούσε πάντα την κορωνίδα της συνδικαλιστικής δράσης; ; ;

Στους οργανισμούς που έχουν εδώ και χρόνια ελλείμματα και βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η υπογραφή ΣΣΕ ; ; ;


Αν κρίνουμε από την συνολικότερη δράση της ΠΟΣΤ το τελευταίο τετράμηνο, πιστεύουμε πως διαμορφώνει την στάση της και την αγωνιστικότητα της με βάση ποια κυβέρνηση έχει απέναντι της.

Διακρίνουμε μια ατολμία και αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της.

Πριν από πέντε μήνες και παλαιότερα διεκδικούσε την κάλυψη όλων των κενών θέσεων (3.000) με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τώρα μιλά για πολύ λιγότερες μόνιμες προσλήψεις εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν.

Δυσκολίες δεν υπήρχαν και πριν ; ;


Καλά θα κάνουν να καταλάβουν πως η πορεία, η αγωνιστικότητα και η στρατηγική ενός συνδικάτου είναι διαχρονικές και δεν πρέπει να διαμορφώνονται ανάλογα με το ποιος κυβερνά τη χώρα.


Καθημερινά μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ για την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει απευθείας (όχι μέσω χρηματιστηρίου) σε επενδυτή, το ποσοστό του 34% που κατέχει στο Ταχ. Ταμιευτήριο και το ποσοστό του 10% που έχει ο ΕΛΤΑ και κανείς από το συνδικάτο δεν αντιδρά.

Φαντάζεστε να ήταν κυβέρνηση η ΝΔ τι θα γινόταν σήμερα στο Ταχυδρομείο; ; ;


Φταίει άραγε το γεγονός πως η πλειοψηφία της ΠΟΣΤ πρόσκειται στην σημερινή κυβέρνηση και δεν αντιδρά το συνδικάτο; ; ; (κι άλλοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά βάζουν πάνω απ' όλα το συμφέρον των εργαζόμενων και του ΕΛΤΑ)

Ή μήπως η ΠΟΣΤ δεν έχει συνειδητοποιήσει τον διαφαινόμενο κίνδυνο; ; ;

Ότι κι αν συμβαίνει, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.


Αν λάβουμε υπόψη, πως υπάρχει εμπορική συμφωνία συνεργασίας ΕΛΤΑ – ΤΤ μέχρι το 2021 (αν δεν κάνουμε λάθος) και πως ουσιαστικά προίκα του ΤΤ είναι το δικό μας δίκτυο καταστημάτων, τότε μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν τελικά πουληθεί το ΤΤ; ; ;

Ο ιδιώτης θα ελέγχει και το 10% του ΕΛΤΑ και εμείς θα δουλεύουμε για εκείνον! ! ! ! !



Ας επικεντρωθούμε όμως στα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου.

Δεν διαφωνούμε με όσα αναφέρει η εισήγηση, απαιτούμε όμως δέσμευση για πραγματικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και την απώλεια εισοδήματος και βέβαια δεν αποδεχόμαστε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, περί μη χορήγησης αυξήσεων σε όσους έχουν αποδοχές πάνω από 2.000 €.


Συμπληρωματικά θέλουμε στο διεκδικητικό πλαίσιο να συμπεριληφθούν και τα παρακάτω αιτήματα:


  1. Να γίνουν εσωτερικές μετατάξεις και το προσωπικό να ενταχθεί στον κλάδο το έργο του οποίου εκτελεί.
  2. Να διεκδικήσουμε καλύτερα επιτόκια (βλέπε ΟΤΟΕ) για στεγαστικά δάνεια και αύξηση του ποσού του δανείου στις 200.000 €.
  3. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες, να ενταχθεί στις πρώτες προτεραιότητες του ΕΛΤΑ (στις επόμενες μέρες θα κάνουμε αναλυτική ανάρτηση για την εκπαίδευση).
  4. Να χορηγηθεί ειδικό επίδομα σε όσους συναδέλφους εργάζονται σε Η/Υ.
  5. Να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο μέσα από διμερή συμφωνία (ΠΟΣΤ-ΕΛΤΑ) για τις αναρρωτικές άδειες και τον ελεγκτικό μηχανισμό τους.
  6. Να δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στην ΠΟΣΤ σε συνεργασία με τον ΕΛΤΑ που θα ενημερώνει τους συναδέλφους για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.
  7. Να καταργηθεί η κοστολόγηση των ζημιών των υπηρεσιακών αυτοκινήτων στους οδηγούς. ( κοστολόγηση μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένου δόλου).
  8. Στους συναδέλφους που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους για υπηρεσιακούς λόγους (πωλητές, οικονομικοί ελεγκτές, κλπ) ο ΕΛΤΑ να καλύπτει ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας.
  9. Μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το 1985, ισχύουν τα ατομικά, τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα για την ένταξη του εργαζόμενου στην αντίστοιχη μισθολογική κατηγορία. Όσοι συνάδελφοι είχαν προσληφθεί μέχρι τότε ανεξάρτητα αν είχαν λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα εντάχθηκαν στην μισθολογική κατηγορία που ανήκει ο κλάδος τους. Στην συνέχεια όσοι προσελήφθηκαν με απολυτήριο μικρότερο από αυτό που απαιτεί ο κλάδος τους και μέχρι την καθιέρωση του απολυτήριο λυκείου ως απαραίτητου προσόντος πρόσληψης τα τελευταία χρόνια, εντάχθηκαν σε μικρότερη μισθολογική κατηγορία. Αυτό το θέμα υπάρχει στους κλάδους της διανομής, της εσωτερικής εκμετάλλευσης και των οδηγών. Επειδή ο αριθμός αυτών των συναδέλφων δεν είναι μεγάλος, να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης των στην μισθολογική κατηγορία Μ. Ε..
  10. Να ενεργοποιηθούν όσοι όροι παλαιότερων ΣΣΕ παραμένουν ανενεργοί (π.χ. αγορά ελαστικών για αγροτικούς ταχυδρόμους).
  11. Συμφωνούμε με την πρόταση που έκανε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ ο συνάδελφος Κώστας Πάλλας ότι δεν πρέπει κανείς συνδικαλιστής να κατέχει πάνω από μία αμειβόμενη θέση. (εκπροσώπηση σε ΔΣ, ΤΕΑ, ΚΕΚ κλπ).

Η τελική διαμόρφωση των αιτημάτων του διεκδικητικού πλαισίου θα γίνει απ’ ότι μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της εκτελεστικής σε επόμενο Δ.Σ. και βέβαια πρέπει να γράψουμε πως στην δευτερολογία του υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις μας.


Στο τρίτο θέμα προτείναμε, κατά την παράσταση στο υπουργείο να πραγματοποιηθεί παράλληλα και συγκέντρωση εργαζομένων έξω, αλλά δεν έγινε δεκτό.


Για την 26η ημέρα κανονικής άδειας επιβεβαιώνεται η θέση μας που σας είχαμε γράψει στις 11 Ιανουαρίου (διαβάστε: http://pak-elta.blogspot.com/2010/01/26.html )


**** Αν κάποιος συνάδελφος διακρίνει ότι κάποιο θέμα δεν έχει συμπεριληφθεί στις διεκδικήσεις, μπορεί να το στείλει στο email μας να το προτείνουμε.


Η διαχείριση του πολιτικού κόστους, πληρώνεται σήμερα...

Γράφει ο Γιώργος Φακίτσας

Γεια σας,
κάτι που διαχρονικά έχει καταστρέψει την Ελλάδα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι η λεγόμενη "διαχείριση του πολιτικού κόστους". Αυτή η μικρή φράση, με τις αμέτρητες αναλύσεις και νοοτροπίες, μας έχει φέρει στα σημερινά χάλια.

Κάθε κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις. Οι αποφάσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες. Τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστες και αναγκαίες. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είχαμε ανάγκη από κυβερνήσεις και κόμματα, παρά μόνο από ένα κεντρικό μηχανισμό που θα λειτουργούσε και θα ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι.

Κάπου εκεί, ανάμεσα στις λέξεις αναγκαία / απαραίτητη / δυσάρεστη κοκ απόφαση, πάντα πηγαίνει και σφηνώνει στο μυαλό των πολιτικών η έννοια του πολιτικού κόστους. Τους φοβίζει, τους αποπροσανατολίζει και τους κάνει νευρικούς, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην παίρνουν την σωστή απόφαση, αλλά να κάνουν ζημιά και σε ότι λειτουργούσε "κάπως" ομαλά μέχρι σήμερα.

Δεν πιστεύω κανέναν πολιτικό όταν λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος! Ο λόγος που δεν τον πιστεύω είναι επειδή κανένας πολιτικός δεν έχει βγει μέχρι σήμερα λέγοντας: "Θέλω να βγω για μία - το πολύ δύο - τετραετίες. Δεν με ενδιαφέρει παραπέρα". Έχετε ακούσει εσείς κανέναν? Από την στιγμή που δεν το λένε λοιπόν είναι δεδομένο ότι για το υπόλοιπο της ζωής τους θα προσπαθούν να είναι βουλευτές, τις περισσότερες φορές χωρίς να κάνουν σημαντικό έργο, αλλά κάνοντας σωστή διαχείριση του "πολιτικού κόστους".

Αυτό που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, είναι πως μπορεί ένας άνθρωπος να σταματήσει να βλέπει μπροστά του ανθρώπους αλλά ψήφους. Απορώ πώς αυτοί οι άνθρωποι, οι "μαθουσάλες" της πολιτικής, δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε και σήμερα, ότι η διαχείριση του πολιτικού κόστους είναι τελικά αυτό που τους κοστίζει.

Μετά από τόσα χρόνια "διαχείρισης" και άσκησης προσεκτικής πολιτικής, έχουν καταφέρει την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και πολύ περισσότερο των πολιτικών. Το παραδέχτηκε πρόσφατα (και το κάνει με κάθε ευκαιρία) ο πρωθυπουργός: "Στην Ελλάδα έχουμε πολιτικό έλλειμμα". Αυτό δεν ήταν καμπανάκι για εμάς, αλλά για τους πολιτικούς. Ας θυμηθούμε τον κ. Καραμανλή. Ο λόγος που έχασε τις εκλογές ήταν επειδή το μόνο που προσπαθούσε να κάνει, ήταν η διαχείριση του πολιτικού κόστους.

Ένα επίκαιρο παράδειγμα είναι τα αγροτικά μπλόκα. Η κυβέρνηση, προσπαθεί να πείσει τους αγρότες για την οικονομική δυσκολία, που όλοι βιώνουμε. Από την άλλη η αντιπολίτευση, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το "πολιτικό κόστος" της κυβέρνησης, λέγοντας ακριβώς ότι έλεγε η σημερινή κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο. Δεν είναι γελοίο? Αν δούμε τα βίντεο από τις περσινές κινητοποιήσεις, μόνο τα ονόματα αλλάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις...

Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που θα μείνει στην ιστορία της Ελλάδας για την ικανότητά του, θα είναι αυτός που θα ασκήσει δίκαιη πολιτική, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος! Ανύπαρκτος θα μου πείτε και θα συμφωνήσω, κρατώντας μία πολύ μικρή επιφύλαξη περί του αντιθέτου! Η παρακμή και η στασιμότητα μπορεί να μετεξελιχθούν σε δημιουργική αφύπνιση, αν βεβαίως υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Κλείνοντας, με την ευκαιρία του "πολιτικού κόστους", θα ήθελα να κάνω μία πρόταση προς τον πρωθυπουργό που δεν θα στοιχίσει, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά και σίγουρα θα του δώσει "πολλούς πόντους" στα θέματα διαφάνειας, ειλικρίνειας και "σύγχρονης" πολιτικής. Η πρότασή μου περιλαμβάνει την λήψη των παρακάτω "σκληρών" μέτρων:
  1. Την μείωση των προσωπικών του αποδοχών κατά 50% και την ελεύθερη επιλογή του κάθε βουλευτή - υπουργού (όλων των κομμάτων) για μείωση της προσωπικής του αποζημίωσης. Όλες οι μειώσεις θα ανακοινωθούν από την Βουλή, ώστε να ξέρουν οι πολίτες την "ευαισθησία" του κάθε πολιτικού!
  2. Την άμεση κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, με ταυτόχρονη ακύρωση της παραγραφής των αδικημάτων από πολιτικούς. Σε περίπτωση οικονομικών αδικημάτων, η ποινή να είναι φυλάκιση χωρίς εξαγορά!
  3. Οι βουλευτές να μην έχουν στην διάθεσή τους περισσότερες από 2 τετραετίες. Μετά από 8 χρόνια στην Βουλή, ή θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους ή δεν θα ήταν ικανοί για να το ολοκληρώσουν. Από εκεί και μετά αρχίζουν οι "γνωριμίες", τα βολέματα και τα ρουσφέτια! Όποιος είναι τόσο ικανός, που γίνεται απαραίτητος, μπορεί να προσφέρει από το κόμμα του ή ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.
Αυτά θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή μίας διαφορετικής πολιτικής, με στόχο να κερδίσουν οι πολιτικοί την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα για έξοδο από την οικονομική κρίση. Έχω ξαναγράψει ότι η αγορά βασίζεται στην ψυχολογία. Όσο και να μειώσουν ή να αυξήσουν τους φόρους, η αγορά πρέπει να αλλάξει ψυχολογία και να πιστέψει ότι κάτι μπορεί να γίνει...

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Γιώργος Φακίτσας
Εάν δίνεις σημασία στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς.
Μάργκαρετ Θάτσερ, γ. 1925, Βρετανίδα πρωθυπουργός

Μια διαφορετική προσέγγιση..... για το χρέος......

Μεγάλο το κείμενο που ακολουθεί, αλλά αξίζει να το διαβάσετε

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/

Πόσο είναι το χρέος της Ελλάδος; 300 δισ. ευρώ; Θα θέλαμε!

Γιώτα Ηλιού, Μιχάλης Πολυδώρου
(http://www.nooz.gr/)

"Οι ωραίοι έχουν χρέη" και οι ωραίοι ως Ελληνες ακόμη περισσότερα. Πλέον μπήκε στη ζωή των νοικοκυριών και το περίφημο σπρέντ. Λίγοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει, πολύ περισσότεροι όμως το νιώθουν ή θα το νιώσουν στην τσέπη τους. Το χρέος μας σε χρυσάφι ξεπερνά σε ύψος τον Πύργο του Αϊφελ, αλλά η ελληνική οικονομία μοιάζει με τον Πύργο της Πίζας. Πέφτει, δεν πέφτει, πέφτει, δεν πέφτει!

"Χρωστάμε και της Μιχαλούς", λέει η παροιμία. Ποια είναι όμως η σύγχρονη Μιχαλού; Πόσα χρωστάμε και που; Ποιοι είναι οι δανειστές μας; Τι δόση πληρώνουμε, τι σημαίνει χρεοκοπία, ποιες είναι οι επιπτώσεις σε καταθέσεις και αποταμιεύσεις, ποιός χάνει, ποιός κερδίζει; Απλές ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις....


Τί είναι δημόσιο χρέος;

Όταν οι ανάγκες μιας χώρας δεν καλύπτονται από το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αυτή χώρα καταφεύγει στον δανεισμό. Το ποσό που χρωστάει είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο συνήθως εκφράζεται σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί πολλές φορές τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες.

Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις, «έστειλαν» το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 12,7% του ΑΕΠ

Πόσα χρωστάμε ως χώρα; Πόσο χρεωμένος είναι κάθε πολίτης; Ως χώρα χρωστάμε κάτι παραπάνω από την αξία που έχει όλος ο χρυσός των ΗΠΑ. Σε χρυσάφι, χρωστάμε δύο φορές το ύψος του Πύργου του Άιφελ.


Πάρτε μολύβι, χαρτί και ...κομπιουτεράκι:

326 δισ. ευρώ χρέος του Ελληνικού Δημοσίου για το 2010

+ 30 -40 δισ. ευρώ ομόλογα του Δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα (το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος- απαιτείται μάλιστα «επικαιροποίηση» του ποσού αυτού)

+25 δισ. ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο

+8 δισ. ευρώ χρέη για «δεδουλευμένα» προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς

+ 1,7 δισ. ομόλογα που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για χρέη προς αυτήν

+1,3 δισ. κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή

+1,0 δισ. κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων

ΣΥΝΟΛΟ: 390 δισ. ευρώ χρέος, δηλαδή 120.000 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια. Αρα κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά περί τα 30.000 ευρώ!

Στα 390 δις ευρώ πρέπει να προσθέσουμε και 450 δις ευρώ, το αναλογιστικό άνοιγμα των Ασφαλιστικών Ταμείων Επιπλέον, 280 δισ. ευρώ που αποτελούν τα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες.

Με λίγα λόγια χρωστάμε ένα σύνολο της τάξης του 1,1τρις. ευρώ!

Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους μέχρι 28 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» στο κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ κάποιο άλλο μέρος αποτελείται από εγγυήσεις που θα αναγκασθεί να καλύψει το κράτος.

Τα ελλείμματα αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων (στα έξοδα δεν περιλαμβάνονται τα χρεολύσια) κάθε χρόνο. Ενώ κάθε νοικοκύρης προγραμματίζει τις δαπάνες του ανάλογα με τα έσοδα που εύλογα προσδοκά, στο Δημόσιο πρώτα θεσμοθετούμε παροχές και μετά αναζητούμε τους πόρους.

Εάν δηλαδή αθροίσουμε τις υποχρεώσεις του Δημοσίου Χρέους σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Οικονομικής Δραστηριότητας, τότε η πραγματική υποχρέωση του Κράτους αντιστοιχεί στο 400% του ΑΕΠ, ποσοστό συγκλονιστικό.

Λογιστικά, τώρα, ο υπολογισμός του Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με τον επίσημο τρόπο καταμέτρησής του, ανέρχεται τώρα στο 133,6% του ΑΕΠ. Να θυμήσουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη το παρέδωσε στο 107% και η κυβέρνηση Καραμανλή στο 120%. Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι απλώς λογιστική. Το επί της ουσίας σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου ανέρχεται στο τετραπλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος!

Πού χρωστάμε; Ποιοι είναι οι δανειστές μας;

Ο δανεισμός του κράτους γίνεται κυρίως μέσω των εκδόσεων κρατικών ομολόγων και μέσω του ΟΔΔΗΧ, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Εκδίδονται πενταετή, δεκαετή, ακόμα και 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Δανειστές μας είναι μεγαλοεπενδυτές που δρουν μέσω επενδυτικών οίκων ανά τον κόσμο, χρηματοοικονομικοί οίκοι και τράπεζες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ενώ τα ομόλογα κρατών αγοράζονται επίσης και από άλλα κράτη. Πάντως, οι περισσότερες αγορές ομολόγων γίνονται από το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου στη Μεγάλη Βρετανία, το γνωστό City. Με άλλα λόγια αυτοί οι Οικοι που μας υποβαθμίζουν, αυτοί και μας δανείζουν με το επιτόκιο στα ύψη.

Τί δόση πληρώνει το ελληνικό κράτος για την αποπληρωμή;

Ζούμε με δανεικά. Ακόμα και για να αγοραστεί ένα φωτοτυπικό μηχάνημα από μία δημόσια υπηρεσία, το κράτος πρέπει να δανειστεί.

Από τα 57 δισ. ευρώ φόρους που «θέλει» να εισπράξει το Δημόσιο – θεωρητικά –το 2010, τα 40 δισ. ευρώ και πλέον, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, δεν φθάνουν ούτε για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το ποσό που καταβάλλεται κάθε χρόνο για την αποπληρωμή των «δανεικών», είναι μεγαλύτερο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από όσες δαπάνες αναλογούν σε σημαντικά υπουργεία, όπως το Άμυνας, της Ανάπτυξης κ.λπ.

Η απότομη αύξηση του κινδύνου που συνοδεύει τον ελληνικό δανεισμό, δηλαδή της διαφοράς αποδόσεων 10ετών ελληνικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, το spread, διαφοροποιεί κάθε φορά το ποσό που πρέπει να αποπληρώσουμε για τον δανεισμό μας. Για παράδειγμα, η αύξηση του spread κατά 0,10%, μπορεί να απαιτήσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν (carry trade) αγοράζοντας τους ομολογιακούς τίτλους που εξέδιδε το ελληνικό κράτος με 4,5% και καταθέτοντάς τους ακολούθως ως ενέχυρο δανείζονταν με 1% από την ΕΚΤ, ώστε να συνεχίσουν τις επενδύσεις αυτές καρπούμενες τη διαφορά. Όμως, οι αγορές μακροχρόνιων τίτλων αποτελούν μεσομακροχρόνια επένδυση, ενώ ο δανεισμός των ίδιων των τραπεζών είναι βραχυχρόνιος. Τώρα, λοιπόν, που πρέπει να αποπληρώσουν την ΕΚΤ, οι εγχώριες τράπεζες χάνουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Κάμψη της ζήτησης ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους διάθεσής τους (επιτόκιο) στη διεθνή αγορά.

Είναι δυνατόν να μηδενίσουμε το δημόσιο χρέος;

Όχι. Η αύξηση του κόστους του ελληνικού κρατικού δανεισμού, θεωρείται βέβαιη και θα έχει ανοδική συνέχεια γιατί η ελληνική οικονομία παραμένει στην ύφεση και έχει πέσει στην παγίδα του χρέους.

Δηλαδή, δανείζεται για να εξυπηρετήσει τα χρέη της τα οποία έχουν αποκτήσει αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, αφού δεν παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι αυτός των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα είναι να περιοριστούν οι σπατάλες του δημοσίου και να αναδιαρθρωθούν οι περιβόητοι και διαβόητοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Εάν η «λυπητερή» που αναπόφευκτα θα πληρώσει το ελληνικό κράτος δεν επιμερισθεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ώστε να αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας, τότε η χώρα θα κινδυνεύει να βυθιστεί σε παρατεταμένη κρίση.

Υπάρχει χώρα που δεν χρωστά; Ποια χρωστά τα λιγότερα;

Τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην ΕΕ εμφάνισαν η Ιρλανδία (7,1% του ΑΕΠ), η Μεγάλη Βρετανία (5,5%), η Ρουμανία (5,4%), η Ελλάδα (5%), η Μάλτα (4,7%), η Λετονία (4%) και η Πολωνία (3,9%).

Πλεονάσματα παρουσίασαν το 2008 η Φινλανδία με 4,2%, η Δανία με 3,6%, το Λουξεμβούργο με 2,6%, η Σουηδία με 2,5%, η Βουλγαρία με 1,5%, η Ολλανδία με 1% και η Κύπρος με 0,9%.

Τι σημαίνει χρεοκοπία;

Χρεοκοπία σημαίνει παύση πληρωμών των υποχρεώσεων. Μια χώρα πληρώνει κεφάλαιο και τόκους από τα δάνεια που έχει πάρει έχοντας δυο βασικές πηγές: Τους φόρους και τον νέο δανεισμό.

Συνήθως όταν κάποιος δηλώνει παύση πληρωμών, παρεμβαίνει το ΔΝΤ και γίνεται κάποια ρύθμιση. Υποχρεούται να καταβάλει ένα μέρος για να μπορεί να μετέχει των διεθνών συναλλαγών. Αυτό όμως έχει και τις συνέπειές του, διότι το ΔΝΤ επιβάλλει τους όρους του και στην ουσία είναι αυτό που ασκεί την οικονομική πολιτική.

Ποιοι χάνουν:

α) Οι πρώτοι που χάνουν από μια χρεοκοπία πάντα είναι οι δανειστές.

β) Μετά χάνει αυτός που χρεοκοπεί. Κατʼ αρχήν δεν είναι αξιόχρεος και δεν τον δανείζει κανένας. Μόνο τοκογλύφοι και αυτοί με υψηλά επιτόκια και σοβαρές εμπράγματες εγγυήσεις.

Ομόλογα του ελληνικού κράτους έχουν: ξένοι ιδιώτες και θεσμικοί και Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί. Όλοι αυτοί χάνουν. Μεγάλες ποσότητες ομολόγων του ελληνικού κράτους έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα γράψουν μεγάλες ζημιές σε μια περίοδο που χάνουν και από αλλού. Αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει πανικό στους αποταμιευτές που θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Εικόνες κατάρρευσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε κρίσιμες περιόδους οι αρχές κλείνουν τις τράπεζες για όσο χρειαστεί. Χωρίς τραπεζική ρευστότητα όμως η οικονομική δραστηριότητα της χώρας μειώνεται δραματικά. Άρα, μειώνονται τα έσοδα από φόρους. Χωρίς χρήματα από δάνεια ή από φόρους το κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει βασικές λειτουργίες.

Κινδυνεύουν καταθέσεις & μετοχές

Τυπικά οι ιδιωτικές καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Ουσιαστικά όμως σε μια κρίση πανικού αν πάμε αύριο όλοι να ζητήσουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες αυτές δεν υπάρχουν.

Η αξία των μετοχών σε ένα τέτοιο περιβάλλον πέφτει δραματικά. Κάποιες εταιρείες βάζουν λουκέτο. Το πρόσφατο παράδειγμα στη χρεοκοπία της Αργεντινής είναι χαρακτηριστικό. Το κόστος για την ευρωζώνη θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να τείνουν χείρα βοηθείας. Χείρα βοηθείας βέβαια θα σημάνει και επίτροπο δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σύμφωνα με το Foreign Policy (τεύχος Ιαν/Φεβ 2009) οι 5 χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να ακολουθήσουν την Ισλανδία στο δρόμο της χρεοκοπίας είναι κατά σειρά: Μεγ. Βρετανία, Λετονία, Ελλαδα, Ουκρανία, Νικαράγουα.

Το κοινό σημείο των 5 χωρών της παραπάνω λίστας είναι το τεράστιο χρέος. Το κρίσιμο και για τις πέντε χώρες είναι να μπορέσουν να συνεχίσουν να δανείζονται, κάτι εξαιρετικά δύσκολο γιατί οι πάντες «είναι στη γύρα» για να βρουν δανεικά, ακόμα και χώρες που δεν έχουν άμεσο και πιεστικό πρόβλημα (με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ). Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί που υποτίθεται ότι αγοράζουν τα ομόλογα (άρα δίνουν τα “δανεικά”) είναι κυρίως τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δεν είναι βέβαιο ότι δεν είναι οι ίδιοι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας! Φαύλος κύκλος.

Η διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες 4 χώρες της λίστας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα. Το Euro είναι αλήθεια μας έχει γλιτώσει από χειρότερες καταστάσεις μέχρι στιγμής, αλλά αν η κρίση συνεχιστεί, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Οι υπόλοιπες 4 χώρες έχουν τη διέξοδο να τυπώσουν επιπλέον χρήμα και να προσποιηθούν ότι πληρώνουν προσωρινά κάποιες από τις υποχρεώσεις τους (και να μειώσουν με μια υποτίμηση το χρέος τους), με αντίτιμο όμως -μεσοπρόθεσμα- την κατάρρευση του νομίσματος τους και την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Χρωστάμε και της Μιχαλούς

Συμπέρασμα, «χρωστάμε και της Μιχαλούς». Μια εκδοχή για την προέλευση της φράσης αναφέρει στα χρόνια του Όθωνα βρισκόταν σε κάποιο σοκάκι του Ναυπλίου η ταβέρνα της Μιχαλούς. Η Μιχαλού ήταν παραδόπιστη και εκμεταλλεύτρια. Είχε περιορισμένη πελατεία, στην οποία έκανε πίστωση για ένα ορισμένο διάστημα, όμως αλίμονο σε όποιον δεν ήταν συνεπής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η Μιχαλού ξεφτέλιζε κυριολεκτικά τους άτυχους οφειλέτες της.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και κάποιος ευσυνείδητος, ο οποίος αδυνατώντας να βρει χρήματα να εξοφλήσει τη Μιχαλού, γύριζε μέρα και νύχτα στους δρόμους παραμιλώντας. Και αν κανείς ρωτούσε τους περαστικούς τι έχει αυτός ο άνθρωπος, οι άλλοι απαντούσαν «Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς». Μπορεί η εκδοχή αυτή να είναι κατασκευασμένη, να μην ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, το βέβαιο είναι όμως ότι στη σύγχρονη Ελλάδα "παραμιλάμε" από τα χρέη!

26 Ιαν 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Τουρλής

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ατύχημα ο συνάδελφος και φίλος ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥΡΛΗΣ.
Το μοιραίο συνέβη, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, έφυγε από την πορεία του και βγήκε εκτός δρόμου στην περιοχή του Λουτρακίου.

Ο Πέτρος είχε διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ταχυδρομικών στην Κορινθία και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ, εκπροσωπώντας εκτός από τον νομό και ολόκληρη την Πελοπόννησο
Πριν λίγους μήνες, είχε συνταξιοδοτηθεί

Καλό ταξίδι φίλε Πέτρο, θα σε θυμόμαστε πάντα!

Συμμετοχή της ΠΟΣΤ στον τηλεμαραθώνιο για την Αϊτή

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΣΤ πήρε απόφαση χθες, να καταβάλει στον τηλεμαραθώνιο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Αϊτή το ποσό των 1.500 €.
Είναι μια άξια επαίνου κίνηση συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο λαό της φίλης χώρας.

25 Ιαν 2010

Τηλεμαραθώνιος ανθρωπιστικής βοήθειας για την Αϊτή

Το θέμα μας έστειλε ο Βασίλης:

haiti-3.jpg

ΑΪΤΗ : Η μικρή και πτωχή αυτή χώρα ΕΙΝΑΙ η πρώτη χώρα πού αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διά του Προέδρου της Μπουαγιέ.


Μόλις που τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών κατεστραμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι στον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ 25 Τόνους καφέ να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα γιά τόν δικό μας αγώνα. Επίσης έστειλε 100 εθελοντές μαύρους Στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελληνων. Δεν έφθασαν ποτέ, φημολογείται ότι τους μακέλεψε ο γάλλος του οποίου τα μπακάλικα ρημάζουν σήμερα την Ελληνική οικονομία.

Σ'αυτήν την φίλη χώρα που απέδειξε ότι η μεγαλωσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα αλλά με της καρδιάς το πύρωμα καί ΑΙΜΑ.


ΧΡΩΣΤΑΜΕ! ! !


Ας το ξεπληρώσουμε σήμερα με μια μικρή βοήθεια από το υστέρημα μας!

Πληροφορίες για την ακριβεια αυτών που γράφω στην εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου στο λήμμα Αϊτή και στο βιβλίο του Λάζου, Ελληνες στα απελευθερωτικά κινήματα.

"Φίλους Τίμα" δίδαξε ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Ας τους Τιμήσουμε λοιπόν έστω και μετά από 200 χρόνια, με όποια βοήθεια μπορούμε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τώρα.


Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας !